Mainos
Mainos

Uusi laki tuo suojaa eroaville avopareille

Avoliitosta eroavat saavat uudenlaisia oikeuksia tästä päivästä alkaen.

Uusi laki mahdollistaa esimerkiksi hyvityksen hakemisen selkeästi epäoikeudenmukaisessa erossa. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos toinen puolisoista on keskittynyt kodinhoitoon ja toinen omaisuutensa kartuttamiseen työelämässä.

Uusi avoliittolaki turvaa puolison toimeentulon aiempaa paremmin myös siinä tilanteessa, jos toinen puolisoista kuolee.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Salla Lötjösen mukaan kyseessä on harkinnanvarainen avustusmahdollisuus.

— Eloon jäänyt avopuoliso voi hakea kuolinpesältä avustusta, jos hänen toimeentulonsa oli kuolleesta avopuolisosta riippuvainen, Lötjönen selittää.

Lötjönen korostaa, että avoliitosta ei tule uuden lain myötäkään oikeusvaatimuksiltaan avioliiton kaltaista. Toisin sanoen avopuoliso on monissa asioissa edelleen vihittyä puolisoa selvästi huonommassa asemassa.

— Avopuolisoilla ei ole edelleenkään elatusvelvollisuutta toisiinsa nähden. Uudella lailla ei tuoda myöskään perintöoikeutta tai oikeutta jäädä asumaan siihen yhteiseen asuntoon. Iso asia on myös avio-oikeus. Avoliittolailla ei tuoda oikeutta toisen omaisuuteen samalla tavalla kuin mitä avioliittolaki tekee.

Uusi avoliittolaki koskee yhtä lailla homo- ja heteropareja. Se edellyttää kuitenkin, että pari on asunut yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on ollut yhdessä huollettavia lapsia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme