Mainos
Mainos

Uusi laki vähentänyt selvästi autoilijoiden kännykän käyttöä

Uuden matkapuhelinlain astuttua voimaan vuoden vaihteessa vajaa puolet kuljettajista kertoo lopettaneensa tyystin kännykän käytön ajaessaan.


Vuoden alusta voimaan astunut hands free -laki on vähentänyt matkapuhelimen käyttöä ajon aikana.

Kännykkää kokonaan käyttämättömien kuljettajien määrä on liki kolminkertaistunut viime vuoteen verrattuna, sillä autoilijoista peräti 43 prosenttia ilmoitti, ettei käytä ajaessaan lainkaan puhelinta. Vuotta aikaisemmin kännykkään ei kajonnut 16 prosenttia kuljettajista. 17 prosenttia puolestaan sanoo vähentäneensä puhemääriään ajon aikana.

Tiedot ilmenevät liikenne- ja viestintäministeriön haastattelututkimuksesta.

Moottoriajoneuvon kuljettaja ei ole saanut tammikuun alusta lukien käyttää matkapuhelinta ilman kädet vapaiksi jättävää hands free -laitetta. Tieto muutoksesta oli tutkimuksen mukaan saavuttanut hyvin kansalaiset, sillä lähes kaikki autoilijat tiesivät lain voimaantulosta. Informaatiota oli saatu etenkin median kautta.

Harvoin käyttäneet jättäneet puhumisen


Puhelimen käytön ovat tyystin jättäneet etupäässä ne, jotka aiemminkin käyttivät kännykkää harvoin ja vain muutaman minuutin päivässä. Kolmannes kuljettajista puolestaan käyttää hands free -laitetta aina puhuessaan.

17 prosenttia tien päällä huristelevista ei silti koskaan käytä puhuessaan kädet vapaaksi jättävää laitetta. Useimmat heistä eivät omista hands freetä. Autoilijoista noin seitsemän prosenttia ei omista hands free -laitteita, mutta käyttää siitä huolimatta matkapuhelinta paljon ajaessaan.

Uuden lain on kuitenkin arvioitu parantaneen tieliikenteen turvallisuutta. Puhelimen käytöstä johtuvia vaaratilanteita tulee eteen aiempaa harvemmin, koska kännykkää autossa käyttävien osuus on reippaasti vähentynyt.

Hands free -laite on nyt yli puolella matkapuhelimen omistavista autoilijoista. Ennen lain voimaantuloa laitteen omisti noin kolmannes kuljettajista. Eniten laitteita on 25-34-vuotiailla. Yleisin on korvassa pidettävä malli. Kiinteitä laitteita on joka kymmenennellä.

Liikenne- ja viestintäministeriön Liikenneturvalla teettämässä tutkimuksessa haastateltiin yli 1500 henkilöä keväällä 2002 ja 2003. Tarkasteluun poimittiin autoilevat matkapuhelimen omistajat.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 24.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme