Mainos
Mainos

Uusi luokittelu muutti normaalin jäätalven ankaraksi

Kuluva jäätalvi on ollut Itämerellä ankara. Itämeren maiden sopiman uuden luokituksen mukaan jäätilannetta arvioidaan entistä tarkemmin. Aikaisemman luokituksen mukaan meneillään olisi ollut normaali jäätalvi. Nyt jäätutkijat luokittelevat jäätilanteen ankaraksi. Viisiportaisesta arvioinnista on siirrytty kolmiportaiseen, jolloin ankaran jäätalven arvion saa entistä helpommin. Luokitus palvelee etenkin merenkulkijoita, joiden tarpeisiin se onkin räätälöity. Arviot tehdään jääalan laajuuden ja paksuuden mukaan.

Lauhakin voi olla vaikea

Lauhkea jääpeite ei päästä aina merenkulkijaa helpolla. Kaikki on siitä kiinni, millä tuulella meri on. Leudot kovatuuliset jaksot liikuttavat jäitä ja tekevät jääkentästä puristavan, mikä voi olla todella vaarallista jäihin juuttuneille aluksille. Vaikka satelliitit näyttävät kattavasti sen, missä ja miten laajasti jäitä on, kerätään tilannetietoja myös vanhan koulukunnan oppien mukaan.

Sota-aikojen opit

Maailmansodat ovat ohjanneet jäätalven arviointia. Niiden aikana on syntyi vapaaehtoistoiminta, jota Ilmatieteen laitos käyttää yhä. Aikanaan Suomessa toimi yli kaksi sataa havaitsijaa, joiden tehtävänä oli arvioida silmämääräisesti rannikon jäätilanne. Rantaviivasta oli jaettu kullekin havaitsijalle oma alueensa. Nyt satelliittiaikanakin havaitsijoina toimii kolmisenkymmentä Ilmatieteen laitoksen avustajaa. Laitos päivittää jäätilannetta myös merenkulkijoilta saamillaan tiedoilla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme