Mainos
Mainos

Uusi menetelmä paljastaa astman entistä aiemmin

Astmatulehduksen toteamiseen ja hoidon seurantaan on kehitetty uusi lupaava menetelmä. Lääketieteen kandidaatti Lauri Lehtimäen väitöskirjatutkimuksessaan kehittämä uloshengitysilman typpioksidimittaus paljastaa astman aikaisemmassa vaiheessa kuin nykyisin käytössä olevat menetelmät. Lehtimäen väitöskirja tarkastetaan tänään Tampereen yliopistossa.

Nykyisillä menetelmillä astma havaitaan vasta, kun tautiprosessi on edennyt jo varsin pitkälle ja keuhkofunktioihin on tullut muutoksia. Siksi tarvitaan uusia keinoja, joilla astmaan liittyvä keuhkoputkien tulehdus pystytään toteamaan ennen muutosten kehittymistä. Lehtimäen menetelmä perustuu siihen havaintoon, että astmaa sairastavien henkilöiden keuhkoputket tuottavat huomattavasti enemmän typpioksidia kuin terveiden ihmisten keuhkoputket.

Typpioksidin tuotantoon vaikuttaa myös astmanvaikeusaste. Uloshengitysilman typpioksidimittauksella voidaankin arvioida tulehdusta lievittävän lääkehoidon tehoa entistä tarkemmin.

Astmaa sairastaa noin viisi prosenttia suomalaisista ja astmaan viittaavia oireita on noin 10 prosentilla väestöstä.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot