Mainos

Uusi ravitsemussuositus myöhästyy – kättä väännetään D-vitamiinista ja hiilihydraateista

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset valmistuvat vuoden myöhässä. Muutoksia on tulossa etenkin D-vitamiini- ja hiilihydraattisuosituksiin.

Voi on maistunut suomalaisille viime vuosina ravitsemusasiantuntijoiden mielestä huolestuttavan hyvin. Kansalaiset ovat liveneet myös D-vitamiinisuosituksista. Osa suomalaisista pitää niitä liian alhaisina.

Rasva ja D-vitamiinit ovat puhuttaneet myös kansainvälistä tieteentekijöiden joukkoa, joka laatii parhaillaan pohjoismaisia ravitsemussuosituksia. Suomea uudistusryhmässä edustavat ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ja dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Uusi suositus valmistuu näillä näkymin lokakuun alussa, eli vuoden alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Samalla suomalaisten suositusten uusiminen venyy ensi vuoden puolelle.

Fogelholm kertoo, että päätösten perusteleminen on vienyt aikaa huomattavasti arveltua enemmän.

–Aikataulun arvioiminen sellaisessa tilanteessa, jossa tehdään huolellisempaa työtä kuin koskaan, on yksinkertaisesti pettänyt. Eniten aikaa on vienyt tarkkojen ja systemaattisten kirjallisuuskatsausten tekeminen melkein 10 eri ravintoaineelle.

Lisäksi paine laatia kritiikin kestävät ravitsemussuositukset on ollut kova.

– Väännämme vieläkin kättä siitä, mikä tulee olemaan D-vitamiinin lopullinen saantisuositus. Ja oli se sitä tai tätä, meidän pitää pystyä perustelemaan se raudanlujasti. Ennen riitti se, että perustelut olivat vähän sinnepäin.

Rasvaa vai ei?

Kansalaiset odottavat kovasti myös sitä, mitä uudistusryhmä sanoo rasvoista ja hiilihydraateista. Monien suomalaisten harmiksi voin käyttöä ravitsemussuositukset eivät tule tukemaan vastaisuudessakaan.

– Sille ei ole saatu mitään terveydellistä perustetta, miksi margariinista kannattaisi siirtyä voihin tai edes voi-margariiniseoksiin, pikemminkin päinvastoin. Se syödäänkö leivän päällä voita vai margariinia on tosin pieni juttu sinänsä, jos ruokavalio on muuten kunnossa.

Fågelholmin mielestä ihmisten kannattaisi miettiä aiempaa enemmän hyödyllisiä rasvoja.

– Margariineissä on sellaisia hyödyllisiä rasvoja, joita voissa ei ole, mutta ne eivät ole millään tavalla ratkaiseva juttu. Pitäisi painottaa nykyistä paljon enemmän öljyjen ja rasvaisen kalan käyttöä. Öljyistä tärkeitä ovat rypsi- ja oliiviöljy.

Ei höttöhiilareita!

Hiilihydraatteihin ravitsemussuositustyöryhmä aikoo ottaa seuraavassa suosituksessa aiempaa selvemmän kannan.

– On olemassa terveyden kannalta hyviä ja selvästi huonompia hiilihydraattilähteitä. Jos joku haluaa vähentää vaikkapa eläinperäisen ruuan käyttöä, sitä ei pidä korvata esimerkiksi runsaasti sokeria tai valkeita viljaa sisältäviä tuotteita, Fågelholm täsmentää.

– Jos suositus tulee voimaan sellaisena, kuin se on nyt meidän luonnoksissamme, valkoisen viljan ja muiden vähäkuituisten hiilihydraattilähteiden haittojen korostaminen muuttuu selvästi aiempaan verrattuna.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot