Mainos
Mainos

Uusi sikiöseulontamenetelmä tunnistamaan Down-riskiä

Perheellä on tulevaisuudessa paremmat mahdollisuudet valmistautua sairaan lapsen syntymään tai päättää raskauden keskeyttämisestä. Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista. Menetelmä toimii parhaiten, jos odottava äiti hakeutuu sikiöseulontaan viikkoa nykykäytäntöä aiemmin.

Sikiöseulonnassa otetaan vuodenvaihteessa käyttöön uusi menetelmä, jolla havaitaan paremmin Downin oireyhtymän kohonnut riski jo alkuraskauden aikana. Näin perheellä on mahdollisuus valmistautua sairaan lapsen syntymään tai päättää raskauden keskeyttämisestä.

Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista. Äidin pitäisi kuitenkin jo ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen tullessaan tietää, haluaako hän osallistua tähän seulontaan. Menetelmä toimii parhaiten, jos odottava äiti hakeutuu sikiöseulontaan viikkoa nykykäytäntöä aiemmin.

Seulonnan avulla löydettävät äidit voivat mennä halutessaan jatkotutkimuksiin. Pelkkä äidin korkea ikä ei enää ole riittävä syy lapsivesitutkimukseen.

Menetelmä käyttöön vähitellen koko maassa

Hyksin ja Lohjan sairaanhoitoalueet Uudellamaalla ottavat uuden menetelmän käyttöön vuodenvaihteessa. Hyvinkäällä uusi menetelmä on ollut käytössä jo aikaisemmin. Muuallakin uuteen menetelmään on siirryttävä vuoteen 2010 mennessä.

Aiemmin Downin oireyhtymää seulottiin ainoastaan ultraäänitutkimuksen tai äidin iän perusteella, nyt siihen yhdistetään äidin verinäytteistä saatu tieto.

Vapaaehtoisissa jatkotutkimuksissa sikiön kromosomeja tutkitaan istukka- tai lapsivesinäytteestä. Keskeytys on Suomessa mahdollista 24. raskausviikkoon saakka.

Downin oireyhtymää sairastavat ovat keskivaikeasti kehitysvammaisia. Oireyhtymä aiheuttaa ylimääräinen kromosomi, joka johtuu siittiön tai munasolun häiriöstä jo ennen hedelmöittymistä. Suomessa näitä lapsia syntyy noin yksi kuuttasataa tervettä lasta kohti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme