Mainos
Mainos

Uusi Tehy-pomo lyttää sote-kompastelun: Todellisia asiantuntijoita ei kuunnella

Millariikka Rytkönen valittiin Tehyn uudeksi puheenjohtajaksi.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn uusi puheenjohtaja Millariikka Rytkönen pääsee heti kautensa alkajaisiksi neuvottelupöytään, sillä kaikki järjestön sopimukset päättyvät tammikuun lopussa.

Rytkönen valittiin tiistaina Helsingissä puheenjohtajaksi äänestyksen jälkeen. Rytkönen voitti toisella kierroksella toiseksi eniten ääniä saaneen Marjut McLeanin äänin 68–12.

Rytkösen mukaan Tehy tavoittelee neuvotteluissa yhdessä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kanssa selviä palkankorotuksia ja lomarahaleikkausten kompensaatiota. Aiemmasta poiketen järjestöt haluavat sote-alalle oman sopimuksen, erillään muista kunta-alan työntekijöistä.

Sote-alan järjestöjä häiritsee, että neuvottelupöydässä tähän asti on istunut aivan muiden ammattiryhmien edustajia solmimassa sote-alan sopimuksia. Muilla aloilla ei Rytkösen mukaan aina ole ymmärrystä sote-alan erityispiirteistä, kuten esimerkiksi runsaista vuorotöistä.

– Me tarvitaan oma sopimus, jotta meidän alamme erityispiirteet tulevat kuuluville, aivan niin kuin opettajien ja lääkärien erityispiirteet tulevat, Rytkönen sanoi STT:lle.

Järjestöjen tavoittelemien palkankorotusten prosenttimääriä Rytkönen ei halua vielä arvioida. Palkkakysymysten ohella sote-alan työolot täytyy hänen mukaansa saada kuntoon, sisäilmaongelmista lähtien.

Asiantuntijat paitsiossa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tulee Rytkösen mukaan tarpeeseen, mutta uudistuksen pahasti kompastellut toteutus ei saa häneltä juuri kiitoksen sanaa. Alan todellisten asiantuntijoiden – hoitajat mukaan luettuna – näkemykset ovat jääneet uudistusta valmisteltaessa liian vähälle huomiolle, hän sanoo.

– Meidän ääntämme ei kuunnella, vaikka juuri meidän pitäisi se uudistus jalkauttaa. Onhan se hassua, että me jotka tiedämme kaikista parhaiten, missä on eniten petrattavaa, meidän ääntämme ei juurikaan kuunnella, Rytkönen sanoo.

– Uudistuksen maaliin vieminen voisi jopa onnistua, jos asiantuntijoita kuunneltaisiin.

Rytkönen kummeksuu myös, että työntekijäpuolen ehdottamiin säästökeinoihin – kuten esimerkiksi sairaanhoitajien rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen – ei ole sote-alaa uudistettaessa tartuttu.

Kätilö Porvoosta

Rytkönen, 42, on porvoolainen kätilö. Hän on toiminut Suomen Kätilöliiton puheenjohtajana ja ennen sitä työskennellyt muun muassa Porvoon sairaalassa osastonhoitajana.

Tehylle valittiin tiistaina myös varapuheenjohtajat. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi Anna-Leena Brax, ja Pipsa Allenista tuli toinen varapuheenjohtaja.

Rytkösen toimikausi jatkuu vuoteen 2021. Rytkösen edeltäjä Rauno Vesivalo veti Tehyä vuodesta 2013 lähtien.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme