Mainos
Mainos

Uusi testi luutiheyden mittaamiseen

Turun yliopistossa on keksitty testimenetelmä, jolla voidaan ennustaa vanhuksen riskiä saada osteoporoottinen murtuma. Filosofian maisteri Sanna-Mari Käkösen kehittämällä, verinäytteeseen perustavalla testillä on löydetty murtuma-alttiit henkilöt huomattavasti paremmin kuin perinteisellä luun tiheyden mittaamisella tai muilla biokemiallisilla menetelmillä.

Käkösen väitöskirjatyössään esittämä testi mittaa osteokalsiinin erilaisia muotoja verestä. Osteokalsiini-proteiini on luusolujen tuote, josta osa vapautuu verenkiertoon. Käkönen havaitsi tutkimuksessaan, että kun vanhuksen kahden tietyn osteokalsiinimuodon suhde oli pienempi kuin muilla samanikäisillä, oli hänellä moninkertainen riski saada osteoporoosiperäinen murtuma lähivuosien aikana.

Sama havainto päti sekä miehiin että naisiin Luukatoon eli osteoporoosiin liittyviä luunmurtumia sattuu vuosittain yli 80 000 suomalaisille. Kasvussa on ollut eritoten lonkkamurtumien määrä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme