Mainos
Mainos

Uusien punkkialueiden kunnat haluaisivat massarokotuksia

Länsirannikon kunnat ovat laatineet sosiaali- ja terveysministeriölle yhteisen kirjeen, jossa ne toivovat saavansa valtion tukea ilmaisten punkkirokotusten järjestämiseksi.

Punkkien leviäminen yhä laajemmille alueille Suomessa on lisännyt kiinnostusta punkkirokotetta kohtaan. Puutiaisaivokuumeelta suojaavia rokotteita myydäänkin nyt ennätystahtiin. Rokotteen hankkijoita kismittää kuitenkin sen lähes sadan euron suuruinen hinta.

Punkkien aiheuttamien sairauksien lisääntyminen onkin saanut myös kunnat miettimään, kuinka riskialueiden asukkaille voitaisiin järjestää nykyistä edullisempia rokotuksia. Esteeksi edullisille massarokotuksille saattaa kuitenkin nousta byrokratia, kun edullista rokote-erää ei voidakaan välittää terveyskeskusten kautta asukkaille.

Esimerkiksi Kokkolan kaupungin selvityksessä todettiin, että rokotteen valmistaja olisi ollut valmis myymään kymmenien tuhansien eurojen rokote-erän edulliseen tukkuhintaan, mutta terveyskeskuksen sijaan ostajana olisi pitänyt olla apteekin. Apteekeilla ei puolestaan ole oikeutta myydä rokotetta alennuksella, muistuttaa proviisori Anu Junnonaho Kokkolan Keskusapteekista.

- Apteekki ei pysty itse määrittään ulosmyyntihintaa, vaan se perustuu lääkelain ja lääketaksan mukaiseen hintaan, eli kaikissa Suomen apteekeissa lääkkeiden hinnat ovat samat kautta Suomen.

Lakialoitetta ilmaisesta punkkirokotteesta riskialueilla ajanut kristillisten Bjarne Kallis vaatiikin nyt hallitusta poistamaan esteet, joiden vuoksi edullista rokotetta ei voida tarjota ihmisille. Myös rannikkokunnissa arvostellaan byrokraattista lääkelakia.

- Eihän lainsäädännön pitäisi asettaa esteitä sille, että ihmisten terveydestä huolehditaan hyvällä tavalla, toteaa Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen.

Länsirannikon kunnat vetoavat nyt sosiaali- ja terveysministeriöön valtion tuen saamiseksi punkkirokotuksille.

- Olemme lähestyneet sosiaali- ja terveysministeriötä yhteisellä kirjeellä siitä, että saisimme Ahvenanmaan tapaan tämän rahan valtion budjettiin ja saisimme ilmaisen rokotteen, kertoo Innanen.

Vielä tänä kesänä ei ilmaista punkkirokotetta ole kuitenkaan jaossa edes Ahvenanmaalla, vaan punkeilta suojaudutaan yhä kalliin rokotteen tai perinteisen, jokailtaisen punkkitarkastuksen voimin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 04.07.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme