Mainos
Mainos

Uusissa maksukorteissa on piilokustannuksia

Automaatti- ja pankkikorteista on siirrytty monipuolisiin maksukortteihin kuluttajan kustannuksella. Luottoyhtiöiden electron ja debit -korttien käyttöön liittyy piileviä kustannuksia, jotka ovat tavalliseen pankkikortin käyttöön verrattuna moninkertaisia. Esimerkiksi 100 euron ruokakassin maksaminen pankkikortilla maksaa kaupalle noin 3 senttiä käsittelykuluja, kun Visa electron ja debit -korteilla kulut ovat kymmenkertaiset.

Viimekädessä kasvavat korttimaksukulut kerätään kuluttajalta korkeampina hintoina.Kortista riippuen yhtiö veloittaa nimittäin kauppiasta ostosummasta 1 - 4 prosenttia. Perinteisen pankkikortin veloitus on 0,05-0,31%. Käteisen käsittelykulutkin ovat laskentatavasta riippuen 0,6-1,0% kauppasummasta.

EU:n komissio on suunnittelemassa Euroopan omaa pankkikorttia, joka siirtäisi euromääräisiä summia suoraan pankista toiseen eikä minkään korttiyhtiön kautta. Suomen pankin asiantuntijan mielestä korttimaksujärjestelmät ovat tukossa ja ainoa ratkaisu on kilpailun vapauttaminen.

Suomalaiset tekevät vuodessa yli 1,5 miljardia käteis- ja korttiostotapahtumaa. Viiden sentin säästöllä ostokertaa kohden kaupan ala säästäisi vuodessa 75 miljoonaa euroa. Summa on suuri, kun ajatellaan että kyse on kuitenkin pitkälti maksutavan valinnasta. Kansainväliset kortit mahdollistavat toki maksamisen kaikkialla maailmassa, mutta on hyvä pitää mielessä. että 97% kaikesta korttimaksuliikenteestä tapahtuu Suomen rajojen sisälllä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme