Mainos
Mainos

Uuteen bensalaatuun on siirrytty vaivattomasti

Uuden E10-bensiinin ilmaantuminen huoltoasemille ei ole isommin hämmentänyt autoilijoita. Monet ovat selvittäneet jo etukäteen, voiko uutta laatua tankata omaan autoon vai ei, huoltoasemilta kerrotaan.

- Jonkin verran on kyselty esimerkiksi sitä, voiko uutta bensiiniä sekoittaa vanhaan, sanoo Sanna Wiskari Neste Oilin Helsingin Eläintarhan asemalta.

Eläintarhan asemalle uutta E10-bensiiniä oli tulossa myyntiin vasta tänään iltapäivällä. Myös muualla maassa uuteen laatuun vaihdetaan asteittain, sitä mukaa kuin vanha 95-oktaaninen tankataan loppuun. Heti, kun jakelussa on uutta 95 E10 -bensiiniä, jakelumittarin merkinnäksi vaihtuu 95 E10.

Öljyalan keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä arvioi, että ainakin tammikuun kaksi ensimmäistä viikkoa menee, ennen kuin E10:iin on siirrytty Suomen kaikilla huoltamoilla. Eri huoltamoketjut etenevät vaihdoksessa hieman eri tahtia.

Myös Vänskä arvelee, että siirtymä on sujunut kivuttomasti, sillä ainakaan keskusliittoon ei ole kantautunut viestiä ongelmista.

Huoltoasemilta löytyy esitteitä, joista voi tarkistaa uuden bensiinin sopivuuden eri automerkkeihin. Internetistä tietoa löytyy www.e10bensiini.fi-verkkosivuilta, joille oli joulukuussa kertynyt jo lähes miljoona käyntiä.

Verotus kevensi hintaa parilla sentillä

Polttoaine.net-sivuston mukaan 95 E10 -bensiinin litrahinta oli maanantaina keskimäärin 1,492 euroa litralta. Hinta oli kaksi senttiä halvempi kuin vanhalla 95-oktaanisella, mikä selittyy E10:n biokomponentin kevyemmällä verotuksella.

Hintoja heiluttavat kuitenkin entiseen tapaan myös raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen heilahtelut ja paikallinen kilpailu.

98-oktaanisen bensiinin litrahinta oli keskimäärin 1,549 euroa eli kuusi senttiä uutta 95 E10:ä enemmän. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa arvioi hintaeron kuitenkin niin pieneksi, että sillä tuskin on mainittavaa vaikutusta esimerkiksi kalliimpaa bensaa vaativien vaihtoautojen kysyntään.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme