Mainos
Mainos

Uutissuomalainen: Kela kiristänyt tahtia – toimeentulotuen käsittelyajat lähes täysin lainmukaisia

Kela käsittelee perustoimeentulotukihakemukset lakisääteisessä käsittelyajassa nyt jo miltei kaikissa tapauksissa, kertoo Uutissuomalainen.

Vain 0,4 prosenttia toimeentulotukihakemuksista on käsittelyssä pitempään kuin seitsemän päivää. Viime kuussa hakemuksen käsittely kesti Kelassa keskimäärin neljä päivää.

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuoden alussa, ja alkuvuodesta hakemukset ruuhkauttivat Kelan pahasti. Vielä maaliskuussa perustoimeentulotuen käsittelyajat venyivät keskimäärin runsaaseen yhdeksään päivään. Myöhemmin Kelasta kerrottiin, että joissakin sadoissa tapauksissa käsittelyaika venyi jopa kuukauteen.

Hakemusten hylkäysprosenttikin on Uutissuomalaisen mukaan laskenut. Viime kuussa hylkäysprosentti oli 23, kun keväällä Kela hylkäsi enimmillään lähes kolmanneksen hakemuksista.

Uutissuomalaisen haastatteleman etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan suurimmat hylkäyssyyt ovat se, ettei Kelan pyytämiä lisäselvityksiä toimiteta, ja se, että kotitalouden tulot ovat suuremmat kuin menot.

Runsaasti kanteluita

Eduskunnan oikeusasiamies sai alkuvuonna runsaasti kanteluja Kelan ruuhkista. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja esitti, että Kela suorittaa hyvitystä ihmisille, joille on tullut Kelan menettelystä taloudellista vahinkoa, haittaa ja vaivannäköä. Kela vastasi esitykseen ilmoittamalla, että se hyvittää perustoimeentulotuen viivästyksistä aiheutuneen haitan maksamalla asiakkaille viivästyksen pituudesta riippuen 25–150 euroa.

Kesäkuussa Kelan sisäisessä arvioinnissa alkuvuoden ruuhkautumisen syiksi mainittiin rekrytointien vähäisyys ja se, että tietojärjestelmät eivät olleet kaikilta osin valmiita.

Uutissuomalaisen mukaan Kelassa käsitellään viikoittain yli 30 000 perustoimeentulotukihakemusta. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot