Mainos
Mainos

Uutta tietoa Sonera-oikeudenkäynnissä

Soneran teleurkintaepäilyjä koskeva oikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa.

Soneran entisen turvallisuuspäällikön Alpo Mannisen ottama rooli teleurkinnan välikätenä koki tänään kolauksen. Helsingin käräjäoikeudessa ilmeni, että Manninen hankki teletunnistetietoja myös ilman ylemmältä taholta tullutta käskyä.

Käräjillä käytiin läpi kolmea eri urkintatapausta, joissa kaikissa syytettynä oli ainoastaan Manninen. Yhdessä tapauksessa Manninen myönsi lähteneensä hankkimaan teletunnistetietoja omin päin. Hän kuitenkin kiisti rikkoneensa lakia tahallisesti.

Kyse oli vuoden 2000 marraskuun tapahtumista. Manniseen otti tuolloin yhteyttä Soneran asiakaspalvelija, joka oli saanut puhelun aggressiiviselta miesasiakkaalta. Mies oli väittänyt, että hänen salainen puhelinnumeronsa oli luovutettu Sonerasta talon ulkopuolelle maksua vastaan.

"Kehotin soittamaan poliisille"

Manninen otti asian hoitaakseen ja keskusteli miehen kanssa. Asiakas sanoi tietävänsä varmuudella, että korkeassa asemassa oleva soneralainen on luovuttanut hänen salaisen puhelinnumeronsa eteenpäin tuhannen markan korvausta vastaan.

-Kehotin miestä soittamaan poliisille, mutta hän kieltäytyi, Manninen kertasi tapahtumia oikeudessa. Asiakas alkoi pommittaa Mannista puheluilla, ja lopulta turvallisuuspäällikkö päätti ryhtyä selvitystyöhön. Hän sai asiakkaalta epäillyn soneralaisen nimen ja pyysi alaistaan ottamaan tämän teletunnistetiedot Soneran järjestelmästä.

-Ajattelin toimivani lainmukaisesti, koska mielestäni asiassa oli kyse Soneran tietojen teknisestä väärinkäyttöepäilystä, Manninen perusteli ratkaisuaan. Hänen mukaansa hankitut teletunnistetiedot osoittivat, että soneralaista oli aihetta epäillä salaisen numeron luovuttamisesta.

Niinpä Manninen jakoi tietonsa tuolloin matkaviestintäyksikön johtajana toimineelle Anni Vepsäläiselle sekä turvallisuusjohtaja Juha E. Miettiselle, jolle Mannisen mukaan jäi myös asian jatkohoito.

Urkittu johtaja irtisanoutui

Soneralainen, jonka tiedot Manninen selvitytti, työskenteli urkinnan aikaan erään osaston kehitysjohtajana. Hänellä ei ollut käyttöoikeutta järjestelmään, jossa salaiset numerot sijaitsivat. Mies oli paikalla torstain oikeudenkäynnissä. Hän kertoi saaneensa tietää marraskuun 2000 urkinnasta vasta noin kolme vuotta myöhemmin keskusrikospoliisin kautta. Sitä ennen mies oli jo ehtinyt irtisanoutua yhtiöstä luottamuspulan vuoksi.

-Olin saanut palkankorotuksen ja päässyt mukaan optio-ohjelmaan vuonna 2000. Loppuvuodesta kuitenkin havaitsin, että johdon luottamus minuun oli alkanut rapista. Asia ei tuntunut korjaantuvan, joten päätin lähteä Sonerasta.

Kehitysjohtajaan kohdistunut epäily salaisen numeron luovuttamisesta kuivui lopulta kasaan Sonerassa. Keskusrikospoliisi kuitenkin tarttui asiaan puhuttaessaan miestä myöhemmin teleurkinnan asianomistajana. Miestä kuulusteltiin rikoksesta epäiltynä, mutta poliisikaan ei löytänyt näyttöä salaisen tiedon luovuttamisesta. Entinen kehitysjohtaja vaatii Alpo Manniselta kärsimyskorvauksina 4500:aa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme