Mainos
Mainos

Uuttamaata uhkaa työvoimapula

Uudellemaalle tarvitaan lähivuosina satoja tuhansia uusia työntekijöitä työvoimapulan paikkaamiseksi. Vuoteen 2015 mennessä töille on saatava jopa 400 000 uutta tekijää.

Tiedot ilmenevät Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tuoreesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin työvoiman kysynnän ja tarjonnan ennakoitavissa olevia muutoksia. Jos työntekijöiden tarve kohenee ennustettua tahtia, Uusimaa tarvitsee vuoteen 2015 mennessä keskimäärin 26 000 uutta työntekijää joka vuosi.

Maakunnan oma nuoriso täyttää paikoista vain puolet. Viidesosa työvoimasta saadaan muuttovoitosta. Pieni joukko puolestaan kertyy niistä, jotka asuvat muualla, mutta käyvät Uudellamaalla töissä.

Koulutetusta työvoimasta puutetta

Työvoimavajeen uhka johtuu siitä, että työpaikat ovat keskittyneet voimakkaasti Uudellemaalle. Alueen oma työvoima ei kuitenkaan jatkossa riitä täyttämään pestejä. Aukkoja ei paikata myöskään työttömillä, sillä tarjolla olevat työpaikat edellyttävät sellaista koulutusta ja ammattitaitoa, jota pitkäaikaistyöttömiltä harvoin löytyy.

Koulutustekijät selittävätkin pitkälti Uudenmaan työttömyyttä. Maakunnan työttömät ovat keskimääräistä huonommin koulutettuja. Myös nuorten työllistymisen esteenä on usein puutteellinen ammatillinen koulutus: työelämään yritetään hakeutua pelkän peruskoulun tai lukion varassa.

Ennusteiden mukaan työvoimaa kaivataan eniten talouden ja hallinnon johdon asiantuntijatehtävissä. Myös tuotannon johtoon sekä hoito- ja suojelualalle avautuu lisää työpaikkoja. Tekijöitä tarvitaan lisäksi liikenteeseen ja postiin liittyvissä ammateissa, palvelualalla ja opetushommissa. Toimistotöiden sen sijaan arvellaan tulevina vuosina vähenevän.

Tutkijat epäilevät, että työvoiman saaminen Uudellemaalle voi muodostua hankalaksi muun muassa asumisen kalleuden vuoksi. Tämän lisäksi suuret ikäluokat ovat poistumassa työelämästä, joten työvoiman kysyntä kasvaa myös muualla Suomessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme