Mainos
Mainos

UV-säteily huippulukemissa – miten päiväkotilapset suojataan vaaroilta?

UV-säteily on lähipäivinä vaarallisen voimakasta, jopa niin, että Ilmatieteen laitos suositteli tänään pysymistä sisätiloissa kello 11–15. Näin siksi, että jopa haitalliselle säteilylle voi altistua jopa varjossa.

Aikuisen on helppo välttää ulkona oleilua, mutta suuri osa kansasta – pienet lapset – viettää tänäänkin aikansa ulkona leikkien. Kaikkien vanhemmat eivät varmaankaan ole varautuneet UV-varoituksiin, joten suojaus saattaa olla sitä sun tätä.

MTV3 Uutiset selvitti, miten lasten suojaamisesta huolehditaan päiväkodeissa.

Ei erityisiä ohjeita

Helsingin kaupungin päiväkoteja ei ole tänään ohjeistettu poikkeavasti. Lastenhoidossa luotetaan työntekijöiden maalais- tai tässä tapauksessa oikeastaan kaupunkilaisjärkeen.

– Suurin osa pienistä lapsistahan on keskipäivän aikaan sisällä lepäämässä, silloin kun UV-säteily on korkeinta. Muutenkin noudatamme sitä periaatetta, että jos ulkona on liian kuuma, lapsia pidetään sisällä tai varjossa, kertoo Helsingin kaupungin sosiaaliviraston kehittämiskonsultti Pasi Brandt.

– Jos ollaan ulkona, niin lapsia rasvataan aurinkorasvoilla ja katsotaan, että lapsilla on sopivat suojavaatteet aurinkoa varten. Pihoja on myös erilaisia ja niissä on erilaisia maastoja - voidaan olla varjossa tai kuistilla, jos aurinko paahtaa kovin kuumasti.

Samat ohjeet kuin etelänreissuilla

Brandtin tiedossa ei ole, että helsinkiläispäiväkodit olisivat kyselleet ohjeistusten perään helteen vuoksi.

– Ei kaikista asioista kannata muutenkaan tehdä ohjeistusta. Kyllä päiväkotien henkilökunta ammattilaisena tietää, että lapsen iho palaa herkästi. Päiväkodissa huolehditaan tarkasti siitä, että lapsi ei unohdu aurinkoon ja että lapset pysyvät jatkuvasti suojattuna auringonsäteiltä.

– Lisäksi on tärkeää, että lapset juovat tarpeeksi. Käytännöt ovat siis ihan samanlaiset kuin omien lasten kanssa esimerkiksi etelänreissulla. Tärkeää on myös muistaa se, että ei palamista huomaa heti, joten henkilökunnan pitää olla hereillä ja huomata riskit ja rytmittää päivä lämpötilan ja sään mukaan.

Brandtin mukaan vaatetus on tärkein keino auringolta suojautumisessa. Toki vanhemmat pakkaavat lapsilleen mukaan myös aurinkorasvoja, mutta Brandt kertoo, että pääasialliset keinot ovat ihoa suojaava asu tai sitten sisällä pysyminen.

– Emme me ohjeista vanhempia tuomaan aurinkorasvoja päiväkotiin, jotta lapset voisivat oleskella auringossa palamatta. Ennemminkin suojataan vaatteilla ja pysytellään varjossa tai sisällä.

Turun vesileikeissä kuluu aurinkorasvaa

Turussa päiväkoti Muksulanmäessä on nautittu tänään 30 asteen helteistä sekä auringosta, joka on paistanut pilvettömältä taivaalta.

– Ennen kuin lähdemme ulos, rasvaamme lapset kunnolla aurinkorasvalla. Yleensä jokaisella on omat rasvat mukanaan. Mukaan otetaan myös omat nimikoidut vesipullot, joita täytetään ahkerasti, päiväkodista kerrotaan.

Lasten ulkoilu tehdään kelin ja jaksamisen mukaan. Ulkona ollaan helteestä huolimatta, mutta lasten vointia tarkkaillaan jatkuvasti.

– Meillä on varjoisia paikkoja ja katoksia, eli eivät lapset suorassa auringossa koko aikaa ole. Eikä ulkona tietenkään väkisin olla, varsinkin pienten lasten kanssa ollaan tosi tarkkoja. Isommilla oikea vaatetus ja juominen auttavat jaksamaan, samoin vesileikit ja uima-altaat viilentävät oloa.

– Jos joku lapsi on ihan nuutunut, niin siirrymme tietenkin heti sisälle, mutta ei täällä pihalla ole kukaan palanut, päiväkodista kerrotaan.

Päiväkodin henkilökunnan mukaan vanhemmat osaavat melko hyvin pakata lapsilleen aurinkovoiteita, suojavaatteita ja muita asusteita. Erityisesti lierihatut ja aurinkolasit ovat jo pienestä saakka mukana.

Lue myös:´

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme