Mainos
Mainos

Vaaliasiantuntija: Espoo pelasti kokoomuksen

MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund arvioi Huomenta Suomi -ohjelmassa, että vaaleissa ei ollut muita voittajia kuin perussuomalaiset. Keskustan rökäletappio ei ollut Grönlundin mukaan nähtävissä gallupeista, mutta kuitenkin aistittavissa.

—Erityisesti varmasti kokoomusta Jyrki Kataista varmasti harmittaa, että suurimman puolueen asema saavutettiin vaalitappion kautta eikä vaalivoiton kautta.

Kokoomuksen nousun suurimmaksi puolueeksi varmisti Grönlundin mukaan Uusimaa ja kärjistettynä erityisesti suuri Espoo.

—Kokoomuksen pelasti Uusimaa suurena vaalipiirinä. Dramatiikka näkyi eilisiltana, kun vasta ihan viime hetkenä kokoomus lähti nousemaan ohi demareiden ja perussuomalaisten. Oli pienestä kiinni, ettei Urpilainen olisi nyt muodostamssa hallitusta.

Helsingissä perussuomalaisten nousu jäi vaimeammaksi kuin muualla.

—Helsingissä on aika vahva vihreä puolue. Täällä on koulutettua väkeä, ja tietysti kaupunkina äänestävät hieman erilailla kuin muu Suomi.

Enemmistöhallitus saadaan

Grönlund uskoo, että vaikka perussuomalaisten uusi eduskuntaryhmä on vielä jonkinlainen kysymysmerkki, kokoomus, SDP ja perussuomalaiset saavat muodostettua selkeän enemmistöhallituksen.

Grönlundin mukaan on vaikeaa sanoa, tarvitaanko hallitukseen lisäksi perinteistä apupuoluetta RKP:tä.

—Toisaalta voidaan ajatella, haluavatko SDP ja kokoomus ottaa sen riskin, että perussuomalaiset ovat vaa'an kielenä hallituksessa.

Kuluttajansuoja huono

Grönlund uskoo, että tulevissa hallitusneuvotteluissa kaikkien puolueiden täytyy tulla vastaan ohjelmavaatimuksissaan.

—Vaalitaistelussa käytetään kovaa retoriikkaa, mutta kun hallitusta lähdetään muodostamaan, täytyy tulla yhdessä toimeen. Kokoomus ei voi lähteä hallitusneuvotteluihin sanelemaan tai soitellen sotaan.

Grönlund toivoo, että Suomessa olisi äänestysvaiheessa selkeämmät blokit.

—Näin siksi, jotta tietäisimme mistä äänestäisimme. Nyt äänestäjän kuluttjansuoja on huono, koska nyt kukaan ei tiedä, mitä on tulossa.

Katso MTV3:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin kommentit: (Huomenta Suomi 18.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme