Mainos
Mainos

Vaaliasiantuntija Grönlund: Joulutauko tulee ehdokkaille tarpeeseen

Presidentinvaalien syyskierros on ohi. Ehdokkaat vetäytyvät äänestäjien tapaan syömään kinkkua ja juomaan lientä.MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund summaa Huomenta Suomen ehdokastentit. Grönlundin mielestä ehdokkaat pärjäsivät hyvin kautta linjan. Uutena ohjelmassa ollut englanninkielinen tentti saa asiantuntijalta kiitosta, niin ehdokkaatkin.

- Kun ajattelee, että ennakkoäänestykseen on aikaa kolmisen viikkoa, niin kyllä kilpailu kiristyy. Tv-tenttien myötä tunnelma presidenttipelissä on kyllä tiivistynyt, Grönlund summaa syksyä.

- Joulutauko tulee nyt tarpeeseen. Ainakin viikon verran kampanja rauhoittuu.

Grönlundin mielestä ehdokkaat onnistuivat kameroiden edessä Huomenta Suomen haastatteluissa.

- Sauli Niinistö oli aamulla hieman väsynyt, mutta hänellä oli isoja vaalitenttejä takana. Niinistö tekee koko ajan varmaa työtä. Gallupjohtajana hän ei ota kuitenkaan riskejä, eikä halua ärsyttää mahdollisia äänestäjiä.

Grönlundin mielestä Paavo Väyrysen esiintyminen oli ristiriitaista.

- Väyrynen oli toisaalta rento ja huumorintajuinen. Englanninkielisessä tentissä Väyrynen kiihtyi yllättäen, kun peliin vedettiin mm.jalasmökit. Tentit ovat sujuneet kokeneelta poliitikolta hyvin.

Asiantuntijan arvion mukaan Timo Soinin rasitteena on ehkä ollut puolueen puheenjohtajuus. Hän o toistellut hieman samoja lauseita, mitä keväällä jo kuultiin.

- Leppoisaa ja hauskaa Soiniakin taas nähty.

- Paavo Lipposen kohdalla herää kysymys siitä, onko hän hermostumassa, kun kannatus ei nouse? Teemat ovat lähellä Niinistön teemoja. Puhdas Pro Eurooppa-linja on ollut hyvä ratkaisu.

Grönlundin mielestä toinen iso kysymys on se, onko Lipponen ollut liian kauan poissa politiikasta, muistavatko nuoret äänestäjät pääministeri Lipposen?

Pekka Haavisto on nuoremman polven poliitikko ja erittäin kansainvälinen.

- Haavisto ei provosoitunut tentissä vaikeista kysymyksistä. Hän osoitti ihailtavaa kykyä hallita itsensä.

Eva Biaudetilta olisi ehkä odotettu Rehnmäistä nousua kannatusmittausten kärkeen.

- Hänen tyylinsä ei ole yhtä leppeä tai äidillinen, kuin Elisabeth Rehnin. Ei tietysti voi ikäeron vuoksi ollakaan. Rkp:llä on hyvä ehdokas. Hän on teemoiltaan onnistunut. Kansainvälinen kokemus näkyy.

Paavo Arhinmäen kohdalla asiantuntija pysähtyy miettimään, onko ehdokas liikkeellä tosissaan.

- Englanninkielinen tentti meni yllättävän huonosti.

- Sari Essayah olisi ehkä puolueen puheenjohtajana omimmillaan ja onnistuneempi kuin Päivi Räsänen.

Rooli muuttunut

Presidentin rooli on muuttunut yhä vähemmän poliittiseksi. Varsinkin eurooppa-asiat ovat yhä kauempana presidentin toimivallasta.

- Presidentinvaali on kansanvaali. Se kiinnostaa, koska saa äänestää henkilöä. Eduskuntavaalit ovat poliittisesti tärkeämmät, mutta presidentti kiinnostaa ja media tarttuu henkilöihin herkemmin.

Natosta on yritetty tehdä ehdokkaita erottavaa tekijää, mutta minkäänlaista jakolinjaa ei ole syntynyt.

- Kukaan ei vain ole uskaltanut tulla ulos Nato-kaapista. Ei voi olla, että kaikki kahdeksan ehdokasta ovat täysin Natovastaisia. Nyt kun kansa ei natoa halua, ei kukaan nosta sitä esille, Grönlund arvioi.

Katso MTV3:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin kommentit: (Huomenta Suomi 22.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme