Mainos
Mainos

Vaalien siirto huhtikuulle askarruttaa eduskuntaa

Eduskunta pitää eduskuntavaalien siirtämistä keväämmälle pulmallisena eduskunnan aikataulujen kannalta. Eduskunnan työtä johtava puhemiesneuvosto pohti asiaa tänään.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi siirtää eduskuntavaalit pidettäväksi huhtikuun kolmantena viikonloppuna eli kuukautta myöhemmin kuin tähän asti. Näin vaalikampanja voitaisiin käydä ainakin periaatteessa hieman miellyttävämmissä sääoloissa.

Itse ajankohtaan puhemiesneuvosto ei ota kantaa, mutta valtiovarainministeriössä kaavaillut muutokset budjettiraamien käsittelyaikatauluun eivät eduskunnalle käy.

Ministeriössä on hahmoteltu, että vaalivuoden kehyspäätöstä ei käsiteltäisi enää vanhassa eduskunnassa ja eduskunnalle annettaisiin kehysselonteko vasta syyskuussa vähän ennen seuraavan vuoden talousarvioesitystä.

Puhemiesneuvosto katsoo, että poliittisen järjestelmän toimivuuden ja budjetin laadinnan kannalta on välttämätöntä, että vaalivuonnakin valtiontalouden kehyksiä koskeva selonteko annetaan eduskunnalle pian hallituksen muodostamisen jälkeen.

Kehysselonteko on puhemiesneuvoston mielestä syytä käsitellä loppuun kevätistuntokaudella ennen kesätaukoa siinäkin tapauksessa, että istuntokausi jatkuisi heinäkuulle. Istuntokauden on alettava nykyiseen tapaan syyskuun alkupuolella, ja seuraavan vuoden talousarvioesitys budjettilakeineen on annettava viimeistään syyskuun puolivälissä.

Puhemiesneuvosto huomauttaa myös, että vaalien tai ennakkoäänestyspäivien osuminen pääsiäisen aikaan saattaa aiheuttaa erityisjärjestelyjen tarvetta. Myöskään presidentin virkaanastujaiset ja valtiopäivien avajaiset eivät saa osua päällekkäin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme