Mainos

Vaalikasvot kampanjoivat omalla rahalla

Viime keväänä vellonut vaalirahakohu on vaikuttanut myös MTV:n vaalikasvojen vaalirahoitukseen.

MTV:n vaalikasvot kertovat rahoittavansa tämän syksyn kuntavaalikampanjansa itse. Osa vaalikasvoista maksaa kampanjan kulut kokonaan omasta pussista, mutta pari saa pientä tukea jäsenjärjestöltään tai kattaa kuluja seminaarien osallistumismaksuilla.

Christina Gestrin (RKP) arvioi, että vaalirahakohu ja siitä seurannut rahoitusilmoituksen lainmuutos on pienentänyt merkittävästi hänen vaalikassaansa.

- Viime kerralla rahoitin kampanjani järjestämällä seminaarin, jonka osallistujat maksoivat tietyn osallistumismaksun. En edes viitsinyt yrittää tällä kerralla. Vaalirahoituskohun jälkeen tuntuu siltä, että pelkkä puhe vaalituesta olisi rikollista tai epäilyttävää, Gestrin kirjoittaa.

Rahoitusilmoitus saa tukea

MTV:n vaalikasvot pitävät vaalirahoituksesta tehtävää ilmoitusta tärkeänä. Perusteluissaan he viittaavat muun muassa demokratian läpinäkyvyyteen.

- Suomalaiseen yhteiskuntaan eivät kuulu hämärät rahoittajat, jotka tukemalla ehdokkaita pyrkivät ajamaan omaa taloudellista etuaan, Paavo Arhinmäki (vas.) toteaa.

Johanna Sumuvuori (vihr.) viittaa kannaotossaan äänestäjän oikeuteen.

- Vaalirahoituksen avoimuus on erittäin tärkeää, sillä äänestäjillä on oikeus tietää, millaisia sidoksia heitä edustavilla ihmisillä on, Sumuvuori kirjoittaa.

Maria Guzenina-Richardson (SDP) vie kirjoituksessaan sidoskeskustelun käytännön tasolle. Hän vaatii päättäjiä toimimaan laajemman hyvän eteen ja muistuttaa jääväämisestä.

- Ei saa olla niin, että kampanjarahoittajat ostavat päätöksiä etukäteen. Jos tilanne vaikuttaa epäselvältä rahoittajan ja rahoitetun suhteen, voi rahoitettu aina jäävätä itsensä, Guzenina-Richardson toteaa.

Kari Kärkkäinen (KD) on tyytyväinen rahoitusilmoituksessa vaadittavaan rahoituksen erittelyyn, mutta kaipaa lakiin sanktioita.

- Toivon, että hallitus tuo ennen eurovaaleja esityksen, jossa lain rikkomisesta seuraa myös henkilökohtainen vastuu, Kärkkäinen kirjoittaa.

Harri Jaskari (kok.) pitää viime kevään vilkasta rahoituskeskustelua hyvänä, mutta valittelee kaikkien poliitikkojen leimautumista kohussa. Tämän syksyn kuntavaaleissa vaadittava vaalirahailmoitus saa Jaskarilta myös kehuja.

- Mielestäni tarkennukset ovat hyviä. Erityisen hyvä asia on se, että nyt on ilmoitettava tarkasti sekä tulot että menot, Jaskari arvioi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot