Mainos
Mainos

Vaalikone muistuttaa: Useat kansanedustajat haudanneet kantansa homojen oikeuksista

Useat perussuomalaisten ja keskustan kansanedustajat näyttävät haudanneen aiemmin ilmoittamansa myönteisen kannan sukupuolineutraaliin avioliittoon.

Eduskunnassa vireillä olevaa aloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista ei toistaiseksi ole allekirjoittanut yksikään perussuomalaisten tai keskustan kansanedustaja. Kuitenkin vielä viime keväänä MTV3:n eduskuntavaalien vaalikoneessa useat ehdokkaat ilmoittivat olevansa sukupuolineutraalin avioliiton kannalla.

Vaalikoneessa ehdokkaalle oli annettu väittämä "Homo- ja lesboparien tulee saada oikeus nk. sukupuolineutraaliin avioliittoon".

Perussuomalaisten ehdokkaista esimerkiksi Arja Juvonen antoi vahvan kannatuksen.

Tasa-arvoinen avioliittolaki

"Rakkaus kuuluu jokaiselle. Jokaisella on lähipiirissään seksuaalisesti eri tavoin suuntautuneita. Minulle on yhdentekevää, kuinka he tahtovat parisuhteensa elää tai vahvistaa. Se ei saa olla kynnyskysymys ihmistä arvostettaessa: vaikeaa kieltää tai määrätä toisen puolesta", Juvonen ilmoitti.

Myös ristiriitaisia vastauksia

Perussuomalaisista myönteisimpien joukossa olivat myös Kauko Tuupainen ja Johanna Jurva, joista kumpikaan ei kuitenkaan antanut perusteluja MTV3:n vaalikoneessa. Tuupainen kertoi kuitenkin Ylen vaalikoneessa hyväksyvänsä lähes kaiken muun, paitsi "samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliittoon, sillä se on tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi".

Nyt vireillä oleva lakialoite koskee vain siviilivihkimistä.

Tukensa antoi myös Kaj Turunen, joka perusteli: "YK:n määrittelemät ihmisoikeudet on turvattava kaikille ihmisille." Ylen vaalikoneen vastauksessa hän oli kuitenkin kielteisempi tarkentaessaan vastustavansa perheen ulkopuolista adoptio-oikeutta rekisteröityneille homopareille.

Lakialoite lähtee siitä, että homopareilla olisi yhdessäkin oikeus tulla harkituksi adoptiovanhemmiksi.

Puheenjohtaja Timo Soinin vastaus on ehdottoman kielteinen. Perussuomalaisten johdossa avioliitto on määritelty "miehen ja naisen väliseksi liitoksi".

Omantunnon kysymys keskustalle

Keskustan ehdokkaista myönteisimpiä olivat Kimmo Tiilikainen ja Annika Saarikko.

"Lain edessä homo- ja lesboparit pitää rinnastaa siviilivihkimiseen. Kirkon asia puolestaan on päättää ketä kirkossa vihitään avioliittoon", Tiilikainen perusteli vastaustaan.

Saarikko ei perustellut myönteistä kantaansa MTV3:n vaalikoneessa, mutta Ylen vaalikoneessa hän ilmoitti: "Kaikkien ihmisten pitää olla lain edessä tasa-arvoiset. Kirkon on kuitenkin itse voitava päättää, haluaako se vihkiä tai siunata homopareja."

Myönteisen kannan ilmoitti myös Eeva Maria Maijala, mutta hänen vastauksensa perusteluissa puhutaan "vanhan kunnioittamisesta".

Puolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemi on todennut Kotimaa-lehdelle, ettei hän allekirjoita aloitetta, mutta äänestäisi lain puolesta. Vaalikonevastauksessaan hän suhtautuu asiaan neutraalisti.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia on keskustan johdossa pidetty omantunnon kysymyksenä, johon edustaja saa valita kantansa vapaasti.

Aloite julki ennen joulua

Tasa-arvoista avioliittolakia ajaa eduskunnassa puoluerajat ylittävä kansanedustajien työryhmä, johon kuuluvat Susanna Huovinen (sd), Silvia Modig (vas), Lasse Männistö (kok), Astrid Thors (r) ja Oras Tynkkynen (vihr).

Ennen joulua julkaistavaan aloitteeseen on tavoitteena saada sata nimeä. Lasse Männistön mukaan ryhmä ei ennakkoon kommentoi allekirjoitusten määrää. Helsingin Sanomat kertoi viikko sitten, että aloitteessa olisi tällä hetkellä noin 70 allekirjoitusta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme