Mainos
Mainos

Vaaliliittohankkeet vastatuulessa

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vaaliliittohankkeet eri puolilla maata ovat suurissa vaikeuksissa.

Kristillisdemokraatit

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtakunnalliset vaaliliittohankkeet ovat suurissa vaikeuksissa. Lapin vaalipiirissä kokoomus kosii vihreitä historialliseen vaaliliittoon ja valmistautuu samalla hylkäämään kristillisdemokraatit. Kristillisdemokraatit eivät myöskään ole suostuneet Kokoomuksen asettamiin ehtoihin Hämeen ja Vaasan vaalipiirissä.

Lapin eduskuntavaaliliittokuviot muuttuvat nopeasti. Viime lauantaina Vasemmistoliitto hylkäsi vaaliliiton vihreiden kanssa. Kun kokoomuksen puoluesihteeri kuuli asiasta, hän otti välittömästi yhteyttä Lapin Kokoomuksen toimistoon. Lapin piiriä kehotettiin selvittämään yhteistyömahdollisuudet vihreiden kanssa. Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Ulla Karvo myöntää, että vihreiltä on tiedusteltu tilannetta.

Vihreän liiton puoluesihteeri Ari Heikkinen sanoo, että kokoomus on yhtä hyvä vaaliliittokumppani kuin mikä tahansa suurista puolueista, sillä vihreillä on vaaliliittoja useampaan suuntaan.

Kokoomuksella ja kristillisdemokraateilla vaikeuksia

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat jo neljä kuukautta keskustelleet tiiviisti laajasta, useita piirejä käsittävästä vaaliliitosta, mutta nyt hanke on vaikeuksissa. Jos kokoomus ja vihreät liittoutuvat Lapissa, lähtevät Lapin kristillisdemokraatit vaaliliittoon keskustan kanssa.

- Olemme koko ajan neuvotelleet kokoomuksen kanssa ja jos kokoomus neuvottelee kahden kanssa, niin se vasta tuntuu oudolta, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Bjarne Kallis kokoomuksen neuvottelukuvioista.

Vaikka kokoomuksen ja vihreiden liitto on epätodennäköinen, kristillisdemokraattien ja kokoomuksen yhteistyö on heikoilla jäillä toisestakin syystä.
MTV3:n uutisten tietojen mukaan kokoomus olisi hyväksynyt vaaliliiton Hämeessä ja Vaasassa sillä ehdolla, että kristillisdemokraatit asettavat listoille vain yhdet ehdokkaat: kansanedustaja Päivi Räsäsen ja puheenjohtaja Kalliksen.
- Kun nämä ovat meidän vahvimpia piirejä niin me emme halunneet sellaiseen mennä, Kallis perustelee.

Kokoomuksen puoluesihteeri Matti Kankare kiistää kuitenkin ehtojen olemassaolon.
- Ei me tällaisia ehtoja ole asetettu, Kankare kiistää. Hänen mukaansa vaaliliitot ovat vaalipiirikohtaisia eikä vaaliliitoista tehdä mitään valtakunnallisia sopimuksia.

Kokoomuksen puoluehallitus pohtinee silti vaaliliittoja ensi tiistaina.
(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.04.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme