Mainos
Mainos

Vaalirahakatosta saatiin sopu

Eduskuntapuolueet ovat sopineet, että kunnallisvaaleissa ehdokas saa vastaanottaa korkeintaan 3000 euroa vaaliavustusta yhdeltä lahjoittajalta. Myöhemmin vaalikatto on tarkoitus kirjoittaa myös lakiin, ja eduskuntavaaleissa se olisi 6000 euroa.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pitivät tänään kahden ja puolen tunnin mittaisen neuvottelun, jonka tuloksena sovittiin vaalirahoituksen uudistamisesta. Avustuskattojen kirjaaminen lakiin ei ehdi kunnallisvaaleihin, joten asiasta laaditaan puolueiden välinen sopimus.

Puheenjohtajat vakuuttivat Säätytalon portailla tyytyväisyyttään sopimukseen. SDP:n Eero Heinäluoma pitää ratkaisua historiallisena ja sanoi, että rahankäytölle laitetaan nyt selvät rajat, eikä raha ratkaise vaaleja.

Heinäluoma uskoo, että tehdyt päätökset näkyvät jo kunnallisvaalikampanjoiden kustannuksissa, sillä yksittäisen tuen ilmoitusvelvollisuuden raja kunnallisvaaleissa lasketaan lainmuutoksella 1700 eurosta 1000 euroon. Lisäksi ilmoituksiin asetetaan vaatimus menoerittelystä.

Keskustan puheenjohtaja pääministeri Matti Vanhanen kertoo, että puolueiden välinen poliittinen sopimus tehdään tämän viikon aikana. Perjantaina puolestaan asetetaan oikeusministeriön työryhmä, joka saa selvittääkseen myös, voiko vaalirahoituksen ilmoittamatta jättämisestä säätää rangaistus. Puoluejohtajien kuulemat asiantuntijat olivat sen suhteen epäileväisiä.

Vaalirahoituskatonkin kirjaaminen lakiin on Vanhasen mukaan vielä kiinni muun muassa perustuslakitulkinnoista. Säädöksen pitäisi olla riittävän tarkkarajainen, ja sen pitäisi koskea tuen vastaanottajaa eli ehdokasta.

Vaalirahoituslain uudistamista pohtivalla työryhmällä on edessään monia haasteita, toteaa oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

-Tämä nytkin sovittu aikataulu on poikkeuksellisen nopea: Ensi syksyn aikana työryhmän pitää saada ei vain omat näkemyksensä, vaan eduskunnasta ulos hallituksen hyväksytty esitys, jotta se tulee voimaan ennen eurovaaleja. Tästä tulee ihan kunnon harjoitus, mutta henki on nyt hyvä, Brax toteaa

Brax arvioi, että vaikeimmaksi kysymykseksi vaalirahoitustyöryhmässä nousee lopulta puolueiden ja niitä lähellä olevien tahojen antama rahoitus.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Martti Korhosen mielestä tilanne selkeytyi, kun saatiin aikaan sopimus menettelytavoista ja katoista kaikkiin vaaleihin. Oppositiopuolueiden puheenjohtajat vaativat viime viikolla yhdessä, että avustuskatto olisi saatava voimaan jo kunnallisvaaleissa, mutta he joutuivat myöntämään, että aikataulu on liian kireä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme