Mainos

Vaalirahalle ei tule ylärajaa

Vaalirahoitukselle ei ole tulossa kattoa eli ylärajaa sille, kuinka paljon yhden ehdokkaan kampanja saisi maksaa.

Hallituspuolueista kokoomus ja keskusta eivät halunneet kampanjoille ylärajaa, koska niiden mielestä sen valvominen olisi erittäin vaikeaa. Rahoituksen sääntöjä miettineen Lauri Tarastin työryhmän mukaan yläraja olisi pitänyt olla laissa mukana.

Puolueet voisivat oikeusministeriön ehdotuksen mukaan sen sijaan sopia keskenään kampanjan hinnan ylärajasta ja siihen sitoutuminen olisi vapaaehtoista. Katto voisi myös olla eri suuruinen eri puolilla Suomea, koska kampanjointikin on erihintaista. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on luottavainen, että suuri osa puolueista myös haluaa vapaaehtoiseen sopimukseen mukaan.

Vaalirahailmoituksia aiotaan karhuta sakon uhalla

Poliitikot voidaan jatkossa käskeä vaalirahailmoituksen tekoon uhkasakon nojalla. Uhkasakolla voisi pelotella silloinkin, jos jätetty ilmoitus on puutteellinen tai siinä on virheitä, sanotaan oikeusministeriön antamassa ehdotuksessa uudeksi vaalirahoituksen sääntöjä koskevaksi laiksi.

-Ensin käännytään ilmoituksen tekijän puoleen hyvällä eli kirjeellä, sitten pyyntöä voidaan terästää uhkasakolla, Brax sanoi.

Uudet vaalirahasäännökset käytössä ehkä jo eurovaaleissa

Lakiehdotus on määrä käsitellä huomenna valtioneuvoston istunnossa ja antaa sen jälkeen eduskunnalle. Uudet säännöt voisivat olla käytössä jo kesäkuun eurovaaleissa, jos eduskunta ehtii käsitellä lain.

Uuden esityksen tavoitteena on Braxin mukaan parantaa vaalirahoituksen avoimuutta. Se saikin kovan kolhun viime keväänä, kun poliitikkojen vaalirahoituksessa ja siitä kertomisessa huomattiin olevan paljon puutteita.

Iso muutos ehdotuksessa on se, että vaalirahoitusilmoitusten valvonta siirtyy pois oikeusministeriöltä ja kuntien keskusvaalilautakunnilta Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Oikeusministeriötä on arvosteltu kovasti siitä, että käytännössä rahailmoituksia ei ole tarkastettu, vaan ne on otettu vain vastaan.

Vaalirahoitusilmoitukset nettiin

Uutta ehdotuksessa on myös se, että kaikkien vaaleissa valittujen ja varapaikalle päässeiden vaalirahoitusilmoitukset tulevat lain mukaan näkyville Valtiontalouden tarkastusviraston nettisivulle.

-Nyt kuntavaalien vaalirahailmoitukset saattavat olla jossain kunnantalon ö-mapissa, Brax kuvasi parannusta.

Vaalirahoituksen uudistaminen jatkuu vielä tänä vuonna puoluerahoituksen osalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot