Mainos
Mainos

Vaalirahoittaja panosti luksukseen velkojien kustannuksella

Suomen suurin vaalirahoittaja Nova Group on toistuvasti viivytellyt velkojensa maksamisessa, kertoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kiinteistöpalvelukonserni Nova Group paljastui keväällä poliitikoille vaalirahaa antaneen Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n suurimmaksi rahoittajaksi.

Viime viikolla yrityksestä kerrottiin, että se on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin maailmantalouden vaikeuksien myötä. 45 minuuttia -ohjelman mukaan taloudenpito on Nova Groupissa kuitenkin ollut holtitonta jo pidempään. Samaan aikaan kun verojen ja muiden velkojen maksua on viivytelty tai velvoitteet jätetty kokonaan hoitamatta, yritysjohto on ajanut luksusluokan autoilla ja panostanut merkittäviä summia asuin- ja edustustiloihin sekä sponsorointiin.

Muun muassa Nova Groupin muutama vuosi sitten hankkima Keminmaan entinen Prisma on yhä lähes kokonaan maksamatta. Pohjois-Suomen Osuuskauppa Arina odottaa yhä miljoonan euron kauppasummasta noin 900 000:a euroa korkoineen.

Useiden alihankkijoiden mukaan Nova Groupin tyyli on jättää lasku maksamatta. Kun velkoja karhuaa rahojaan, yhtiö voi tarjoutua maksamaan vain osan summasta.

Nova Groupissa ylintä valtaa käyttää käytännössä Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Merisalo. Hänen lisäkseen kiinteistösijoitusjohtaja Erkki O. Auranen ja kiinteistökehitysjohtaja Pauli Hakala ovat saaneet takavuosina tuomioita muissa yhteyksissä tehdyistä talousrikoksista.

He ovat julkisuudessa korostaneet, että tuomiot ovat vanhoja.

KMS-lippalakit maksamatta

Yksi yrityksen vaalituen muoto oli maksaa ehdokkaiden vaalimainoksia. Pohjolan Sanomat peri ilmoituslaskuja Nova Groupilta pitkään - vasta haasteen jälkeen Nova Group sopi maksuista.

Yksi Helsingin käräjäoikeuden kautta omiaan karhuava on hyvinkääläinen brodeerausyritys. Nova Group tilasi kesällä pienyritykseltä tukun Kehittyvien Maakuntien Suomi -lippalakkeja ja -takkeja. Yli kahden tuhannen euron lasku on edelleen maksamatta.

- Minä en ainakaan muista koskaan tilanneeni yhtään lippistä tai takkia, Arto Merisalo selittää.

Merisalo myös ilmoittaa, ettei hän voi kommentoida eri velkoihin liittyviä, yritysten välisiä maksujärjestelyjä.

Sponsorirahaa syydetty ympäriinsä - maksettiin myös Kanervan syntymäpäiviä

Nova Groupilla riitti rahaa vaaliavustuksiin poliitikoille, mutta veroja on jäänyt maksamatta. Viime viikolla verovelka oli noussut jälleen lähes 400 000:en euroon.

- Kyllä me varmasti verottajan kanssa käymme nämä asiat läpi, Merisalo kertoo.

Veloista huolimatta Nova Group on sponsoroinut aktiivisesti eri tahoja.

Nova Group maksoi muun muassa ulkoministeri Ilkka Kanervan syntymäpäiväjuhlien kuluja. Maksajan roolissa Arto Merisalo sai myös osallistua kutsuvieraslistan laatimiseen.

Juhlat järjestettiin Helsingissä Restaurant Pörssissä viime tammikuussa.

Lisäksi Nova Group on toiminut muun muassa Savonlinnan Balettijuhlien, Joensuun Gospel-Festivaalien, Tapani Kansan kiertueen ja Mannerheim-elokuvan sponsorina.

Suurelokuvan kuvaukset aloitettiin tänään Helsingissä. Elokuvan rahoitusta hoitavasta yhtiöstä tosin kerrotaan, että Nova Group ei ole suorittanut sponsorimaksuja sovitun aikataulun mukaan.

Arto Merisalon mukaan yrityksen markkinointibudjetti ei ole huomiotaherättävän suuri.

- Suomessa on taatusti muitakin samankokoisia yrityksiä, jotka panostavat samaan tapaan markkinointiin.

Poliitikot vielä syksyllä yrityslehden sivuilla

Nova Group jakoi syksyllä eduskunnassa asiakaslehteään, Uutisnovaa. Sen kannessa on elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja sisäsivuilla hänen lisäkseen esiintyy useita kärkipoliitikkoja, muun muassa kansanedustajat Eero Lehti (kok.) ja Ilkka Kanerva (kok.), entinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.).

Pekkarinen selittää, että haastattelu tehtiin maaliskuussa eikä hänelle kerrottu sen julkaisemisesta syksyllä.

- En tiennyt haastatteluhetkellä yrityksen senhetkisestä tai tulevasta tilasta, Pekkarinen selittää.

Nova Groupin Arto Merisalo kertoo, että haastattelun teosta ja sen julkaisemisesta vastuu kuuluu Eero Lehden Suomen Omalehti Oy:lle.

Luksusautoja ja kalliita asuntoja

Nova Groupin yritysjohdolla on ollut käytössään pitkä rivi loistoautoja.

Tempo-lehden artikkelissa kerrotaan, että johdolla on käytettävissään muun muassa BMW 760Li. Lehden mukaan auton "takapenkillä voi nauttia vaikka tv-ohjelmista tai baarikaapin antimista - samalla kun matka taittuu autonkuljettajan ajamana."

- Ettekö te ymmärrä millaista on, kun matkustetaan paljon? Jos ihminen on reissussa jopa 200 päivää vuodessa erilaisissa vaikeissa olosuhteissa, niin kyllä sillä turvallisuudellakin on joku merkitys, Merisalo sanoo.

Nyt Nova Group myy loistoautojaan.

Ruovedellä sijaitsee Villanika, yhtiön tänä vuonna hankkima edustushuvila. Kauppahinta oli 750 000 euroa, minkä päälle on tehty miljoonaremontti. Asuinpinta-alaa päärakennuksessa on 550 neliötä.

Kevättalvella julkisuudessa kerrottiin, että kiinteistö tulisi yhtiön johdon ja sidosryhmien käyttöön edustustilaksi sekä yhtiön ylimmän johdon osittaiseen asuinkäyttöön.

Merisalo kertoo nyt, että huvila tuleekin yritysten vuokrattavaksi. Myöhemmin hän tarkentaa, että huvila on myös myyntilistalla.

Remontin huvilaan tehnyt Oka Oy uskoo yhä saavansa rahansa sopimusten mukaisesti.

Arto Merisalon käytössä on myös hieno talo Kirkkonummen järvi- ja metsämaisemissa. Lisäksi hän asuu noin 200 neliön asunnossa kalliilla paikalla Helsingin Töölössä.

Merisalon mielestä hänen omat asumisasiansa eivät kuulu medialle. Hän kuitenkin selittää, että Töölön-asuntoa on käytetty myös yhtiön edustustilana.

Entinen liikekumppani: Uhkaili moottoripyöräjengiläisillä

Konsultti, entinen lähetystyöntekijä Erkki Pennanen tuntee Arto Merisalon yli kymmenen vuoden ajalta.

- Jos on suomalaisen matti ja maija meikäläisen varojen käyttämisestä kysymys, en kyllä suosittelisi kenellekään yhteistyötä tällaisen henkilön kanssa, Pennanen kuvailee.

Pennanen teki Merisalolle ja hänen tuolloiselle yhtiölleen huonekalubisnekseen liittyviä konsulttitöitä 90-luvulla. Pennasen mukaan rahaa jäi saamatta tuhansia euroja.

- Hän kieltäytyi maksamasta ja teki erilaisia uhkauksia. Hän muun muassa totesi, että jos vien asiaa eteenpäin, on hänelläkin konstit ja ystäviä moottoripyöräjengeissä.

Pennanen sanoo säikähtäneensä uhkausta.

- Se oli ensimmäinen laatuaan minun elämässäni. Vaimo oli varsinkin peloissaan,

Arto Merisalo kiistää uhkailleensa Pennasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme