Mainos
Mainos

Vaalirahoituslaki pian eduskuntaan

(Kuvat: Heikki Saukkomaa ja Matti Björkman/Lehtikuva)

Oikeusministeri Tuija Brax tuo vaalirahoituslain uudistamisesityksen eduskuntaan jo helmikuussa. Brax haluaa, että uusi laki saataisiin voimaan jo huhtikuusta lährien.

Lauri Tarastin johtaman toimikunnan esityksillä lisätään vaalirahoituksen avoimuutta. Vastaisuudessa ilmoituksen laiminlyönnistä voidaan määrätä myös uhkasakko. Vaalirahoitusilmoitusten valvonta siirretään valtiontalouden tarkistusvirastolle.

Yksittäisille lahjoituksille tulee katto, mutta esitys koko kampanjan rahoituskatosta on erimielinen. Päähallituspuolueet kokoomus ja keskusta vastustavat kampanjakuluille esitettyjä enimmäissummia, koska esitys on heidän mielestään eriarvoistava. Kampanjat eri puolilla maata ovat eri hintaisia.

- Esittäisin nöyrän toiveen ministeri Braxille, että hän huomioisi omaa esitystään valmistellessaan, että hallituksen neljästä puolueesta kolme vastustaa kampanjakattoa, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen MTV:n uutisille.

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma hämmästelee kokoomuksen ja keskustan vastustusta vaalikampanjakulujen ylärajoille.

- Uskon, että kokoomus ja keskusta joutuvat miettimään, mikä on oikein ja mikä on väärin, kun he kuuntelevat kansalaisten palautetta. Tässä on kuitenkin kova paine sille, että rahan käytölle laitetaan rajat, painottaa Heinäluoma.

Vaali- ja puoluerahoitustoimikunta jatkaa vielä työtään. Seuraavaksi etsitään kenoja puoluerahoituksen avoimuuden lisäämiseksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme