Mainos
Mainos

Vaarallinen bakteeri aiheutti epidemian jätevedenpuhdistamolla

Suomessa on havaittu poikkeuksellisen laaja legionella-bakteerin aiheuttama kuume-epidemia. MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan 13 eteläsuomalaisen jätevedenpuhdistamon työntekijää on saanut bakteerin. Heistä viisi on sairastunut.

Epidemia ilmeni jo viime marraskuussa, mutta vasta nyt on ilmennyt, että kyse on ollut hengenvaarallisesta legioonalaistautia aiheuttavasta legionella-bakteerista.

Puhdistamossa havahduttiin viime vuoden lopulla, kun työntekijöitä sairastui korkeaan kuumeeseen, yskään ja ripuliin. Yhtiön työterveys otti yhteyttä Kansanterveyslaitokseen.

He olivat kuulleet että legioonabakteereita voi esiintyä suuria pitoisuuksia biologisilla jätevedenpuhdistamoilla ja he olivat osanneet odottaa, kun kerran heilläkin on biologinen puhdistamo käytössä, kertoo tutkija Jaana Kusnetsov Kansanterveyslaitokselta.

Kyse on suurimmasta tämän bakteerin aiheuttamasta epidemiasta, mitä Suomessa on koskaan havaittu. Bakteeri sinänsä ei ole harvinainen.

-Useimmat meistä on kyllä altistuneet legionella-bakteeriin, mutta hyvin harva meistä sairastuu ja se mikä tässä epidemiassa oli uutta oli se että tartuntalähde on mitä todennäköisemmin biologinen jäteveden puhdistamo. Suomessa ei ole aiemmin Pontiac-kuume-epidemioita havaittu lainkaan, Kusnetsov toteaa.

Bakteerin pystyy torjumaan hengityssuojaimia käyttämällä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme