Mainos
Mainos

Vaarallinen ilmiö: Tupakkaa pienemmän lapsen toivossa

Terveydenhuollossa on törmätty vaaralliseen ilmiöön: osa raskaana olevista naisista tupakoi pienemmän lapsen toivossa.

Odottavan äidin tupakointi on vaarallista, sillä se heikentää sikiön verenkiertoa ja hapensaantia sekä moninkertaistaa lapsen kasvuhäiriöiden ja keskenmenon riskin.

Siitä huolimatta osa äideistä jatkaa tupakointiaan raskausaikana, jotta lapsesta tulisi pienempi. Tupakoivien äitien lapset ovat keskimäärin 200 grammaa muita kevyempiä.

– Uskon, että tämä on marginaalinen nuorten naisten ilmiö. Toivon, ettei tämä jatkossa yleistyisi, vaan tässä tehtäisiin päätökset järjen perusteella, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tupakoinnista terveysongelmia lapselle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan raskaana olevista naisista 15 prosenttia ja alle 20-vuotiaista jopa puolet tupakoi.

Erot väestöryhmien välillä ovat selvät: vähän koulutetuista joka neljäs tupakoi, mutta korkeasti koulutetuista vain muutama prosentti.

– Tupakoineiden naisten lapsilla on enemmän terveysongelmia myös myöhemmin elämässä, muun muassa astmaa ja allergiaa. Tämä pitäisi muistaa ja ottaa huomioon, kun mietitään, kannattaako raskauden aikana tupakoida vai ei, sanoo Gissler.

Ilmiössä riittää vielä tutkittavaa

Vielä on epäselvää on, kuinka moni odottavista äideistä jatkaa tupakointiaan pienemmän sikiön toivossa.

– Itse en ollut kuullut tästä ennen tätä vuotta. Kentältä tuli viestiä, että tällaistäkin harrastetaan, kertoo Gissler.

– Taustalla voi olla myös se, että pienemmällä sikiöllä yritetään perustella omaa tupakointia.

Ilmiön nosti esille ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme