Mainos
Mainos

Vaarallinen öljytankkeri selvisi Itämereltä

Öljykatastrofin vaara oli lähellä vielä eilen Suomenlahdella. Venäjältä Koiviston öljysatamasta lähtenyt talviolosuhteisiin huonosti varustautunut öljytankkeri on kuitenkin jo edennyt Etelä-Ruotsin edustalle.

Suomenlahdella seilasi viikonloppuna öljylastissa tankkeri, jolla oli Suomenlahden oloihin perin kesäinen varustus. Öljykatastrofi oli lähellä.

-Aina on mahdollista että alukselle syntyy jäävaurioita. Saattaa tulla jopa jäiden aiheuttamia ruhjeita tai reikiä alukseen. Toinen suuri vaaratekijä on, että jos alus jää jäiden puristukseen ja lähtee liikkuvan jääkentän mukana siirtymään esimerkiksi matalikolle, siinä on suuri uhkatekijä, sanoo osastopäällikkö Markku Mylly Merenkulkulaitokselta.

Vuonna 2000 rakennettu kaksoisrunkoinen alus kuuluu luokitukseen kaksi, joten siinä ei ole jäävahvistuksia. Kohti Rotterdamia lähtenyt Stemnitsa-alus on 270 metriä pitkä, 47 metriä leveä ja sen lastina on 110 000 tonnia raakaöljyä.

Aluksen paikallistamisessa on ollut vaikeuksia. Sen lähtöpäivästä oli saatu vääriä tietoja, joten alusta yritettiin etsiä Suomenlahdelta, vaikka se oli tänään jo Tanskan salmien takana Pohjanmerellä. Koska Suomenlahdella ei ole vielä voimassa alusten ilmoittautumispakkoa, niiden sijaintia ei välttämättä tiedetä. Ilmoittautuminen on kuitenkin pakollista ensi vuoden alusta.

Suomalaiset eivät voi puuttua tankkereiden liikkeisiin, jos alukset eivät tule maamme aluevesille. Jos ympäristövahinko kuitenkin sattuu, on yleisvastuu aluksen omistajalla.

Stemnitsa-alus vieraili jo kerran aiemmin, tammikuun alussa Suomenlahdella. Vahvistamattomien tietojen mukaan alus aikoo seilailla Suomenlahdella vielä pari kertaa tänä keväänä.

Suomi aikoo kirjelmöidä Venäjän liikenneministeriölle säiliöalus Stemnitsasta vielä loppuviikosta. Kirjeessä Suomi vaatii Venäjältä selvitystä aluksen Koiviston vierailusta sekä siitä, aikooko Venäjä sallia vastaisuudessakin kesäoloihin luokiteltujen laivojen talvikäynnit öljysatamissaan.

(MTV3)


(Seitsemän uutiset 28.01.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme