Mainos
Mainos

Vaarallinen tuberkuloosiepidemia ei uhkaa Suomea

Tuberkuloositapausten määrä on ollut Suomessa laskussa viime vuosina.

Hyksin infektiosairauksien klinikan ylilääkärin Asko Järvisen mukaan Suomessa ei ole syytä huoleen, vaikka maailmalla tapaukset ovatkin yleistyneet.

–Tuberkuloosi on ollut meillä laskussa ja voidaan olettaa, että kantaväestössä sen osuus laskee jatkossakin, Järvinen sanoo.

Tuberkuloosin esiintyvyys on tullut voimakkaasti alas myös Virossa, jossa sen esiintyvyys on eurooppalaisittain runsasta. Sen sijaan Ruotsissa ja Norjassa tuberkuloosi on ollut lievässä kasvussa viime vuosina.

Vaarallista kantaa erityisesti idässä

Järvisen mukaan tuberkuloosi onkin enemmän kehittyvien maiden ongelma.

–Maailmanlaajuisesti tuberkuloosi on HIV:n jälkeen eniten tappava infektiotauti, Järvinen kertoo.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa tuoreessa raportissaan erityisesti lääkeresistentin tuberkuloosin kasvusta. Antibiooteille vastustuskykyistä tautia esiintyy erityisesti entisissä Neuvostoliiton valtioissa.

–Virossa aikaisemmin jopa puolet tuberkuloosiin sairastaneista oli lääkeresistenttiä muotoa. Näiden kantojen hoitaminen on huomattavasti hankalampaa ja ne pitäisi tunnistaa heti, Järvinen toteaa

Tauti tarttuu huonosti – Suomessa ei uhkaa

Suomalaisten ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan globalisaatiosta ainakaan tuberkuloosin suhteen. Todennäköisyys tuberkuloosiepidemian saapumiseen Suomeen turismin tai maahanmuuton kautta on hyvin pieni.

–Tuberkuloosi on kohtalaisen huonosti tarttuva tauti. Se vaatii yleensä pitkää ja läheistä kontaktia. Tartuntariski kasvaa silloin kun ihminen työskentelee pitkään tuberkuloosialueella tai on usein kontaktissa ihmisten kanssa, jotka ovat tuberkuloosialueella, Järvinen sanoo

Elintaso noustessa tuberkuloosin esiintyvyys vähenee. Jos kuitenkin lääkeresistentti tuberkuloosin muoto yleistyy, saattaa siitä tulla uhka myöhemmin myös Suomessa.

–Erityisesti tuberkuloositapausten hoito tulee entistä hankalammaksi, Järvinen toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme