Mainos
Mainos

Vaarallista virusta kantava punkki leviämässä sisämaahan

Punkin aiheuttamaan borrelioosiin sairastuu jo kolmisen tuhatta ihmistä vuodessa. Uusin huolenaihe on Siperiasta kulkeutunut Taiga-punkki, joka kantaa sitkeää ja vakavaa TBE-virusta. Virus on aiheuttanut jo yhden kuolemantapauksenkin.

Lääkäreiden ja poliitikkojen lisäksi nyt myös kansalaiset toivovat ilmaista punkkirokotusta osaksi kansallista rokotusohjelmaa.

Vaasan Koirasaaressa ei puhuttu punkeista vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt tilanne on toinen. Kaikilla koirilla on punkkipanta tai muu punkkikarkote.

Paikallisessa terveyskeskuksessa punkkien aiheuttamat sairaudet ovat tulleet jo tutuiksi.

- Kesäaikaan näemme viikottain borreliatulehduksia ja ihotulehduksia. TBE on toki harvinaisempi, kertoo Vaasan kaupunginsairaalan ylilääkäri Kai Lahti.

Punkit levinneet rajusti

Punkkien leviämistä on alettu viime vuosina tutkia laajemmin, ja tulokset ovat hämmästyttäviä. Tavallinen punkki on levinnyt Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta jo Rovaniemeä myöten, myös pahamaineinen Siperian Taiga-punkki on kulkeutunut rannikon lisäksi Pohjois-Karjalaan ja Simoon saakka.

Lääkärit pitävät sekä borrelioosia että puutiaisaivokuumetta erittäin vakavina sairauksina.

Kostea ja lämmin kesä helpottaa punkkien lisääntymistä ja keväällä ne ilmestyvät jo heti lumien lähdön jälkeen. Muutama poliitikko onkin jo vaatinut yleistä punkkirokotusta muuallekin kuin Ahvenanmaalle, jossa rokotus on asukkaille ilmainen.

Myös hoitohenkilöstö ja kansalaiset ovat jo rokotusten kannalla.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Vaasasta (Seitsemän uutiset 28.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme