Mainos
Mainos

Vaasaan voimakas mielenterveys- ja päihdealan osaamiskeskittymä

Peruspalveluministerin mukaan alueyksikön sijoittaminen Vaasaan johtuu siitä, että alueella on onnistuttu ehkäisemään hyvin muun muassa itsemurhia ja alkoholismia.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ennustaa, että Vaasaan perustettavasta Stakesin alueyksiköstä tulee merkittävä suomalaisten hyvinvointipalveluiden kehittäjä.

Vaasan alueyksikön tehtävänä on kehittää ja tutkia laaja-alaista mielenterveystyötä sekä päihde- ja maahanmuuttajatyötä. Yksikön tänään avanneen Hyssälän mukaan toimintalohkot ovat strategisesti erittäin tärkeitä.

- Mielenterveyden merkitys kansanterveydessä nousee yhä suuremmaksi, kun suomalaisten fyysinen terveys paranee ja työelämän vaateet kovenevat. Päihdeongelmat ja mielenterveysongelmat ovat puolestaan sidoksissa toisiinsa. Tulevaisuudessa työvoimapula lisää maahanmuuttoa, joten myös maahanmuuttajaosaaminen tulee yhä tärkeämmäksi, Hyssälä arvioi.

Peruspalveluministerin mukaan uuden alueyksikön perustaminen on osa valtion alueellistamisohjelmaa. Alueyksikön sijoittaminen juuri Vaasaan johtuu siitä, että alueella on onnistuttu yksikön toimintalohkoilla: Pohjanmaalla itsemurhia on poikkeuksellisen vähän, alkoholinkulutus on alhaisinta koko maassa ja maahanmuuttajien kotouttaminen on onnistunut paremmin kuin monella muulla alueella Suomessa.

- Uudella alueyksiköllä tulee olemaan merkittävä rooli näiden menestyksen avainten siirtämisessä muualle Suomeen. Yksikköön sijoittuu myös WHO:n yhteistyökeskus, joten Vaasan Stakes ei siirrä hyviä käytäntöjä pelkästään kotimaahan, vaan myös kansainväliseen käyttöön, muistuttaa Hyssälä.

Stakesin alueyksikkö luo yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa voimakkaan mielenterveys- ja päihdealan osaamiskeskittymän Vaasaan. Tärkeimmät paikalliset yhteistyöhankkeet ovat mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämiseen tähtäävä Pohjanmaa-hanke ja masennuksen varhaiseen tunnistamiseen keskittyvä Pohjalaiset masennustalkoot -hanke.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme