Mainos

Vaasalaiskoulussa kohu opettajan luotiliiveistä

Vaasalaisessa harjoittelukoulussa, jossa opettajat pätevöityvät ammattiinsa opettamalla niin peruskoululaisia kuin lukiolaisia, on noussut pienoinen kohu fysiikan opettajan luotiliiveistä.

Etenkin oppilaat ovat hämmästelleet opettajan järeää pukeutumista, myös vanhemmat ovat kyselleet tilanteesta. Opettaja perusteli vanhemmille lähettämässään kirjeessä luotiliivien käyttöä sillä, että oppilaiden uhkaava käytös, nimittely ja häiriköinti ovat saaneet hänet pelkäämään väkivaltaa – siksi luodin- ja veitseniskut kestävät liivit ovat paikallaan.

– Hän kokee jostain syystä olonsa turvattomaksi. Muut opettajat eivät jaa hänen näkemystään luotiliivien tarpeellisuudesta, sanoo rehtori Gun Jakobson Vasa Övningskolanista.

Fysiikan opettajan mukaan oppilaiden väkivaltainen käytös horjuttaa jo koulun yleistä turvallisuutta.

– Tämä on kyllä hyvin subjektiivinen käsitys. Hän on käyttänyt luotiliivejä välillä, koska kokee olonsa turvattomaksi, mutta me muut opettajat emme koe tilannetta sellaiseksi, sanoo Gun Jakobson.

Hänen mukaansa tilanne harjoittelukoululla on turvallisuuden osalta hyvä.

– Yläkoulun puolella sanailua ja ongelmia on jonkin verran, mutta mitään väkivaltaisia tilanteita ei ole syntynyt. Luotiliivien käyttö on ylireagointia, luonnehtii rehtori.

Opettaja on vapautettu tehtävistään toistaiseksi.

"Häiriköinti on ongelma"

Pohjanmaan OAJ:n alueyhdistys käsitteli koulujen työrauhatilannetta kokouksessaan toissailtana.

– Kyllä häiriköinti on ongelma. Kokouksessa emme tienneet luotiliivi-asiasta mitään, mutta otimme kantaa sen puolesta, että kouluihin on saatava takaisin työrauha, sanoo puheenjohtaja Ari Rousu.

Hänen kolmikymmenvuotisen opettajauransa aikana häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt jatkuvasti – myös Pohjanmaalla.

– Valitettavasti kouluissa on lapsia ja nuoria, joiden paikka ei ehkä ole koulussa, arvioi Rousu.

Hänen mukaansa lasten- ja nuorten psykiatriset yksiköt eivät ennätä hoitaa kaikkia, jotka tarvitsisivat apua. Opetusryhmät ovat liian suuria, eikä oppilashuoltoon löydy riittävästi kuraattoreita ja koulupsykologeja.

– Nyt kun lainsäädäntöä ollaan kehittämässä, sinne tarvittaisiin opettajille lisää oikeuksia ja oppilaille velvollisuuksia, linjaa Rousu.

Pohjanmaan OAJ katsoo, että vanhemmat ovat jättäneet koulut yksin oppilaiden kanssa, eivätkä tue enää lasten kasvatusta tai opiskelua kuten ennen.

– Nyt tulee tilanteita, joissa vanhemmat eivät välitä eivätkä usko. Päinvastoin – he antavat ymmärtää, että opettaja on väärässä ja oppilas oikeassa, kertoo Rousu.

Luotiliivejä käyttänyt vaasalaisopettaja on jäänyt viikon mittaiselle virkavapaalle vapaaehtoisesti.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot