Mainos
Mainos

Vadelman huippusato uhkaa jäädä peltoon

Vadelman viljely parantaa mansikkatilojen kannattavuutta jatkamalla satokautta. Lisääntyvä viljely on tuonut mukanaan työvoimapulan. Tämän kesän ennätyssadosta uhkaa osa jopa jäädä poimimatta.

Väänäsen marjatilalla Ristiinassa vadelman poiminta on nyt täydessä vauhdissa.

Marjanviljelijä Jaakko Väänäsen mukaan vadelman työllistävä vaikutus kestää kolmisen viikkoa mansikan jälkeen. Väänäsillä vadelmaa on tuplasti enemmän kuin mansikkaa eli kymmenen hehtaaria. Työvoimasta vain on ankara pula.

- Koska mansikka on monilta tiloilta loppunut ja työvoima on mennyt jo Venäjälle, nyt ei tahdo saada mistään työvoimaa. Vadelmat uhkaavat jäädä peltoon.

Vadelman viljelyala on kasvanut muutamassa vuodessa lähes 500 hehtaariin. Etenkin tänä kesänä näppäriä sormia kaivataan, sillä odotettavissa on ennätyssato, Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liiton arvion mukaan jopa 800-900 000 kiloa.

- Kyllä vadelma on nostamassa asemaansa jonkin verran. Se on hyvä marja, mutta ei se mansikan asemaa Suomen marjamarkkinoilla pysty horjuttamaan vielä tällä hetkellä, sanoo torikauppias Tero Puikkonen Mikkelistä.

Kotimainen tuotanto kattaa viidenneksen kulutuksesta. Teollisuus tuo vadelmaa pari miljoonaa kiloa lähinnä Puolasta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme