Mainos
Mainos

Vadelmasato valmistuu

Vadelman satokausi on käynnistynyt lähes koko maassa. Alueelliset erot marjan kypsymisessä ovat tänä vuonna pieniä, ja vadelman tarjonta alkaakin pian olla runsaimmillaan. Vadelman kokonaissatomäärän odotetaan olevan normaalin satovuoden tasolla, noin 700 000 kiloa.

Satoa verottavat paikoin talven ja kylmän kevään aiheuttamat versovauriot. Vadelman kukinta-aika jäi helteiden takia lyhyeksi, joten satoaikakin tulee kuluvana vuonna olemaan lyhyt, varsinkin jos lämmin sääjakso jatkuu.

Vadelman tuotanto on viimeisen kymmenen vuoden aikana koko ajan kasvanut. Vielä kymmenen vuotta sitten tuotantoa oli vain 0,3 miljoonaa kiloa.

Vadelmaa viljellään ammattimaisesti yli 700 tilalla. Sato menee pääosin tuorekulutukseen yksityisille kotitalouksille. Lähes kaikki elintarviketeollisuuden käyttämä vadelma on ulkomaista alkuperää.

Suurin osa Suomessa viljellystä vadelmasta syödään tuoreeltaan, mutta myös sen käyttö kotisäilönnässä ollut viime aikoina lisääntymään päin. Vadelman pehmeä maku sopii seuralaiseksi monille muille, voimakasaromisille marjoille.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme