Mainos
Mainos

Perhebarometri paljastaa: Enemmän seksiä harrastavat pariskunnat ovat onnellisimpia

Väestöliiton tuoreen Perhebarometrin mukaan parisuhteen onnellisuudella ja tyydyttäväksi koetulla seksuaalielämällä on vahva yhteys. Kolme neljäsosaa vastaajista kuvaa parisuhdettaan melko onnelliseksi sekä seksuaalielämänsä ainakin melko tyydyttäväksi. Näiden vastaajien mielestä seksi on tärkeää parisuhteen onnellisuuden kannalta.

Kymmenes vastaajista ei ollut onnellinen parisuhteessa, eikä heillä ollut myöskään tyydyttävää seksielämää. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo seksin puutteen tarkoittavan usein sitä, että kumppaneiden välillä ei ole muutakaan fyysistä läheisyyttä.

– Huolestuttavaa on, että kolmasosa parisuhteissa eläneistä ei pitänyt seksuaalielämäänsä tyydyttävänä. Tyytymättömien osuus on noussut edellisestä, vuonna 2007 tehdystä tutkimuksesta kymmenellä prosenttiyksiköllä. Seksielämän tyydyttävyyden laskua selittää samanaikainen yhdyntämäärien lasku.

Positiivinen palaute lisää tunnetta seksuaalisesta vetovoimasta

Seksielämän tyydyttävyyteen vaikuttavat muun muassa rakastava ja seksuaalisesti yhteensopiva kumppani, säännölliset yhdynnät ja yhteen sopivat halut.

– Seksuaalista yhteensopivuutta vahvistavat seksuaalinen halu, fyysiset hellyydenosoitukset, avoimet ja rehelliset keskustelut, riittävä kahdenkeskeinen aika, vaihtelevat tilanteet ja pyrkimys uusiin kokemuksiin. Positiivinen palaute kumppanilta lisää tunnetta seksuaalisesta vetovoimasta, joka on erityisesti naisille tärkeää, Kontula kertoo.

Kontulan mukaan olisi tärkeää pyrkiä valitsemaan kumppani, joka arvostaa ja haluaa seksiä samalla tavalla.

– Parisuhteiden onnellisuutta voi pyrkiä edistämään lisäämällä rakastelumääriä. Säännöllinen rakastelu on rakkauden teko kumppania kohtaan ja yhteisen parisuhdeonnen edistämistä.

Kyselyyn vastanneista miehistä 87 ja naisista 85 prosenttia eli parisuhteessa. Avoliittojen suosio on edelleen lisääntynyt, mutta unelmissa ja toiveissa monella on kuitenkin tätä sitovampi suhde.

Väestöliiton Perhebarometrin tulokset perustuvat FINSEX-kyselyyn, joka toteutettiin vuonna 2015. Kyselyyn vastasi 2150 iältään 18-79 vuotiasta suomalaista. Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme