Mainos
Mainos

Väestöliitto: Hiv leviää Suomen lähialueilla

Väestöliitto on huolissaan Venäjän heikentyneestä seksuaaliterveyden tilanteesta.

Hiv:n leviäminen Suomen lähialueilla huolestuttaa Väestöliittoa.

Väestöliitto haluaa kiinnittää erityistä huomiota tänään vietettävän YK:n Maailman väestöpäivän kannanotossaan Venäjän heikentyneeseen ehkäisymenetelmien tarjontaan, joka näkyy jatkuvasti lisääntyvinä aborttilukuina ja hivin räjähdysmäisenä leviämisenä.

Venäjällä tehdään keskimäärin 4-5 aborttia jokaista lisääntymisiässä olevaa naista kohden eli noin 2,5 miljoonaa vuodessa. Abortteja tehdään Venäjällä arviolta noin kaksinkertainen määrä synnytyksiin nähden.

Suomessa vastaava määrä on noin viidesosa synnytyksiin verrattuna.

Venäjällä naiset ovat vuosikymmeniä joutuneet turvautumaan aborttiin ehkäisyvälineiden puutteen vuoksi. Nykyisin ehkäisyä on tarjolla, mutta usein korkea hinta rajoittaa sen käyttöä.

Venäläisten naisten ahdinkoa lisää myös se, että lääkärikunta Venäjällä on huonosti koulutettu ehkäisyasioissa ja abortit ovat monille lääkäreille merkittävä tulonlähde. Monet venäläiset uskovat virheellisesti, että ehkäisyvälineiden käyttö on terveydelle vaarallista.

Hiv- tartunnat ovat Venäjällä yleisimpiä suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa. Kuitenkin sukupuoliteitse tapahtuvat hiv-tartunnat ovat lisääntymässä, ja erityisesti prostituoiduilla hiv on jo yleinen.

- Suomalaiset asiakkaat eivät ole tästä juuri säikähtäneet. Tallinnan prostituoidut kertovat, että seksiä ilman kondomia vaaditaan usein. Ennen pitkää tartunta todennäköisesti tulee, aivan samalla tavalla kuin suojaamattomasta yhdynnästä seuraa raskaus, kertoo asiantuntijalääkäri Pirkko Kiviluoto.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 11.07.2003).

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot