Mainos

Väestöliitto: Sijaissynnytys tulisi sallia rajatusti

Aamulehti kertoi tänään, että sijaissynnytys saatetaan jälleen laillistaa Suomessa. Lehden mukaan oikeusministeriö on pyytänyt asiasta lausuntoa Sosiaali- ja terveydenhuollon eettiseltä neuvottelukunnalta Asia lähti liikkeelle, kun oikeusministeri Tuija Brax oli saanut kansalaiskirjeen lapsettomuudesta kärsivältä henkilöltä.

Väestöliitto on koko ajan ollut kohdunvuokrauksen sallimisen kannalla. Liiton lapsettomuusklinikoiden toimitusjohtajan ylilääkäri Anne-Maria Suikkarin mukaan sijaissynnytyksestä on hyviä kokemuksia.

- Teimme sijaissynnytyshoitoja ennen hedelmöityslain voimaantuloa vuonna 2007. Hoidot koskivat sellaisia tapauksia, joissa naiselta puuttui kohtu, mutta oli kuitenkin omat munasolut ja miehellä siittiöt. Näin parille saatiin geneettinen lapsi, jonka sijaisynnyttäjä oli joku lähiomainen, parhaassa tapauksessa naisen äiti, Suikkari kertoo.

Suikkarin mielestä sijaissynnytyshoidot tulisikin mahdollistaa hyvin tarkasti rajattuna.

- Mielestäni sijaisynnytys puoltaisi paikkaansa näissä rajatuissa tapauksissa, koska muuta mahdollisuutta geneettiseen lapseen näillä ihmisillä ei ole. Mutta hyvin tarkkana pitää olla siinä, miten oikeus rajataan, jotta mitään väärinkäytöksiä ei pääsisi tulemaan. Suikkari perustelee.

Väestöliitto puoltaa sijaissynnytyksen sallimista Suomessa myös siitä syystä, että sen kielto uhkaa johtaa palvelun hakemiseen ulkomailta, missä on omat riskinsä.

- Totesimme itse, että neuvontaprosessi ja huolellinen hoitavan tahon tuki jo ennen synnytyshoitoon lähtöä, koko raskauden aikana ja lapsen syntymän jälkeen on äärettömän tärkeä. Jos hoitopaikka on kaukana, se voi jäädä heikoksi ja silloin erilaiset psykologiset asiat voi tuoda ongelmia myöhemmin, Suikkari arvioi.

Vuonna 2007 voimaan tullut hedelmöityshoitolaki kielsi sijaissynnytyksen Suomessa. Sitä ennen noin 20 paria oli saanut lapsen sijaissynnyttäjän avulla. Yleensä synnyttäjä oli lähisukulainen.

Sekä Mannerheimin lastensuojeluliitto että Suomen evankelisluterilainen kirkko suhtautuu kielteisesti kohdunvuokraukseen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot