Mainos
Mainos

Vähäinen kokemus aiheuttaa työvoimapulaa

Liian vähäinen työkokemus ja koulutus on entistä useammin osoittautumassa syyksi työvoimapulaan monilla aloilla.

Nimellisansiot nousivat

Työministeriön tekemän työnantajahaastattelun mukaan työvoimapulaa esiintyy nyt etenkin rakennusalalla ja liikenteen sekä liike-elämän palveluammateissa. Selvityksen perusteella rakennusalalla peräti 40 prosenttia työvoimaa hakeneista toimipaikoista on kokenut vaikeuksia työvoiman hankinnassa. Ilman haluamiaan työntekijöitä jääneiden yritysten osuus on myös selvästi muita toimialoja suurempi, eli 19 prosenttia.

Rakennusalan rekrytointiongelmat ovat jatkuneet jo pitkään. Sen sijaan liike-elämän palveluissa rekrytointiongelmia kokeneiden toimipaikkojen osuudet ovat nyt lisääntyneet yli kymmenen prosenttiyksikköä.
Työvoimapulan yleisin syy oli työnantajien mukaan työkokemuksen puute, jonka jälkeen yleisimpinä syinä mainittiin erityisosaamisen puute, koulutuksen puute ja työnhakijan henkilökohtaisten ominaisuuksien sopimattomuus. Rakennusalalla heikko työkokemus on selvästi muita yleisempi rekrytointiongelmien syy.

Liike-elämän palveluissa ongelmaksi koettiin työnhakijoiden erityisosaamisen puute ja liikenteessä työntekijöiden kannalta epäsopivat työajat. Rekrytointiongelmat ovat olleet keskimääräistä yleisempiä Uudenmaan, Hämeen sekä Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskusten alueilla.

Työministeriö aikoo vastata työvoimapulahaasteeseen parantamalla työnantajapalveluja mm. jalkauttamalla virkailijoita yrityksiin, lisäämällä monimuotoista ja räätälöityä koulututusta usein yhteistyössä yritysten kanssa sekä tiedottamalla työnantajapalveluista.

Työnantaja etsii "joustavia tyyppejä"

Pula työntekijöistä johtuu osittain siitä, että työnantajat pyrkivät kelpuuttamaan palvelukseensa vain hyviksi ja sopiviksi katsomiaan henkilöitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ihannetyöntekijän ykkösvaatimus on joustavuus. Joustoa edellytetään sekä työtehtävien että työaikojen suhteen.

Aiheesta väitöskirjaa valmistelevan yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Eeva-Leena Vaahtion mukaan muita useasti toistettuja vaatimuksia ovat luotettavuus, motivoituneisuus, oma-aloitteisuus, ahkeruus, reippaus ja iloisuus.

Pienten ja keskisuurten yritysten rekrytointia koskevan tutkimuksen tulosten mukaan työntekijältä edellytetään, että yksityiselämän pitää olla kunnossa. Eduksi on myös, jos työnhakija asuu lähellä työpaikkaa.

Vaahtion mukaan kyseessä ei siis näyttäisi olevan mikään tietoyhteiskunnan vaatima ihminen, vaan itse asiassa melko perinteinen hyvän palkansaajan perustyyppi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme