Mainos
Mainos

Vähäinen työkokemus ja koulutus usein syynä työvoimapulaan?

Työministeriön vuosittaisen työnantajahaastattelun mukaan 29 prosenttia toimipaikoista ilmoitti viime vuonna kokeneensa vaikeuksia työvoiman saannissa. Kasvu on selvä, sillä koko 1990-luvun luku on pysytellyt 23 prosentin alapuolella. Työvoimapulaa esiintyy nyt etenkin rakennusalalla ja liikenteen sekä liike-elämän palveluammateissa.

Selvityksen perusteella rakennusalalla peräti 40 prosenttia työvoimaa hakeneista toimipaikoista on kokenut vaikeuksia työvoiman hankinnassa. Ilman haluamiaan työntekijöitä jääneiden yritysten osuus on myös selvästi muita toimialoja suurempi, eli 19 prosenttia. Kaikki alat mukaan lukien ilman työvoimaa oli jäänyt yhdeksän prosenttia toimipaikoista, kun luku toissa vuonna oli seitsemän prosenttia.
'
Rakennusalan työvoimaongelmat ovat jatkuneet jo pitkään. Nyt myös liike-elämän palveluissa rekrytointiongelmia kokeneiden toimipaikkojen osuudet ovat nyt lisääntyneet yli kymmenen prosenttiyksikköä. Rekrytointiongelmat ovat olleet keskimääräistä yleisempiä Uudenmaan, Hämeen sekä Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskusten alueilla.

Rakennusmiesten taidot vanhentuneet

Tutkimustuloksia tiistaina esitelleen erikoissuunnittelija Mika Tuomaalan mukaan työvoimapulan yleisin syy oli työnantajien mukaan työkokemuksen puute.
-Sen jälkeen yleisimpinä syinä mainittiin erityisosaamisen puute, koulutuksen puute ja työnhakijan henkilökohtaisten ominaisuuksien sopimattomuus. Rakennusalalla heikko työkokemus on selvästi muita yleisempi rekrytointiongelmien syy. Noin 19000 työttömän joukossa on havaittu olevan peräti 8000 sellaista, jonka ammattitaito on vanhentunut. Kuten metallialalla, lyhyehköllä koulutuksella saadaan vaatimuksia vastaavaksi yleensä vain kolmannes työttömistä.

Liike-elämän palveluissa ongelmaksi koettiin työnhakijoiden erityisosaamisen puute ja liikenteessä työntekijöiden kannalta epäsopivat työajat. Kysely toteutettiin viime vuoden lopulla Tilastokeskuksen puhelinhaastatteluilla pienten ja keskisuurten yritysten noin 5600 toimipaikkaan.

Työvoimatoimistojen käyttö lisääntyi

Työministeri Tarja Filatovin mukaan tulokset kertovat varsin selkeästi, että yritysten rekrytointiongelmat ovat lisääntymässä.
-Muutos ei ole dramaattinen, sillä yli viidennes työnantajista on aiemminkin ilmoittanut kokeneensa vaikeuksia työvoiman saannissa. Edellisvuoteen verrattuna kasvu on kuitenkin nyt kuusi prosenttia. Filatovin mukaan ahdinko näkyy mm. siinä, että yritykset käyttävät entistä enemmän työvoimatoimistojen palveluja.

-Työvoimatoimistojen käyttö on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana 12 prosentilla. Viime vuonna työvoimatoistoa käytti 44 prosenttia niistä toimipaikoista, jotka hakivat työvoimaa oman yrityksensä ulkopuolelta. Puskaradion sijasta myös muiden julkisten hakumenetelmien, kuten lehti-ilmoittelun määrä kasvoivat selvästi.

Jatkossa työministeriö aikoo tehostaa entisestään työnantajapalveluja mm. jalkauttamalla virkailijoita yrityksiin ja lisäämällä eri tarpeisiin räätälöityä koulututusta yritysten kanssa. Yrityskäyntejä tehdään tänä vuonna
25 000-30 000. Myös internetin käytön uskotaan lisääntyvän.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme