Mainos
Mainos

Vähemmistövaltuutettu: Viranomaiset eivät puutu tarpeeksi työsyrjintään

Vuoden 2004 yhdenvertaisuuslaista huolimatta etnisiä vähemmistöjä syrjitään työpaikoilla edelleen, moittii vähemmistövaltuutettu vuosikertomuksessaan.

Yhdenvertaisuuslaki ei ole vähentänyt työelämässä esiintyvää syrjintää, arvioi vähemmistövaltuutettu Rainer Hiltunen. Hän toivoisi työsuojeluviranomaisten puuttuvan aktiivisemmin työsyrjintään lain tarjoamin keinoin.

Vähemmistövaltuutetun vuoden 2005 toimintakertomuksen mukaan yhdenvertaisuuslaki on kuitenkin osoittautunut tehokkaaksi keinoksi puuttua palvelujen tarjonnassa ilmenevään syrjintään. Hiltunen vei viime vuonna useita tapauksia syrjintälautakuntaan. Päätökset ovat olleet langettavia.

Esimerkiksi eräs ravintolapäällikkö oli kieltänyt alaisiaan palvelemasta ulkomaalaistaustaisia asiakkaita. Menettely todettiin syrjiväksi ja ravintolaa kiellettiin syrjimästä asiakkaitaan etnisellä perusteella.

- On tärkeää huomata, että jos alainen noudattaa esimiehensä syrjivää käskyä tai toimintaohjetta, hän syyllistyy itsekin syrjintään, Hiltunen tähdentää.

Yhdenvertaisuuslaki astui voimaan tammikuussa 2004. Se täydentää perustuslaissa säädettyä syrjimiskieltoa ja antaa uusia mahdollisuuksia puuttua esimerkiksi vammaisuuden, kansallisuuden tai uskonnon perusteella tapahtuvaan syrjintään. Laki säädettiin EU:n aloitteesta, ja vastaavia lakeja laaditaan parhaillaan muissakin EU-maissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme