Mainos
Mainos

Vahinkovakuutus: Narkolepsiakorvaus voi olla elinikäinen

Euroopan lääkevirasto EMA julkaisi eilen kannanottonsa kiistellyn Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian syy-yhteydestä. Sen mukaan Suomessa ja Ruotsissa tehdyt tutkimukset osoittavat yhteyden rokotteen ja narkolepsian välillä lapsilla ja nuorilla.

Suomessa mahdollisista korvauksista vastaa lääkevahinkovakuutuspooli. Korvausyksikön johtaja Asko Nio kertoo MTV3:n uutisille, että pooli odottaa vielä kansallisen narkolepsiatyöryhmän loppuraporttia. THL julkaisee raportin näillä näkymin elokuun lopussa. Nion mukaan lääkevahinkovakuutuspooli antaa oman lausuntonsa korvausten maksusta ja hinnoista tulevana syksynä.

Nio sanoo, että mahdolliset korvaukset määräytyvät vahingonkorvauslain mukaisesti.

- Vakuutusjärjestelmä täydentää kaikki menetykset täyteen määrään, mitä vahingon kärsineille ja heidän omaisilleen on mahdollisesti aiheutunut.

Julkisuudessakin on ollut narkolepsiaperheitä, joiden muutaman vuoden ikäisiltä lapsilta on sairauden myötä jopa kadonnut kokonaan mahdollisuus esimerkiksi opiskeluun tai työelämään. Nion mukaan tällaisissa tapauksissa korvaus haitasta on elinikäinen.

- Kaikki huomioidaan. Kyseessä on silloin elinikäinen korvausprosessi. Jos sairaus aiheuttaisi ansionmenetyksiä tai vastaavaa, ne tulevat korvattavaksi siinä iässä jolloin ihminen normaalistikin on työikäinen, korvausjohtaja sanoo.

Johtajan mukaan rahasta ei tule kynnyskysymystä mahdollisia korvauksia maksettaessa. Narkolepsiatapauksissa on poikkeuksellisen suuri korvauskatto, 30 miljoonaa euroa. Nio arvio, että korvausrahat riittäisivät useiksi kymmeniksi vuosiksi.

Tutkimuksia seurattu tarkaan

Lääkevahinkovakuutuspooli on seurannut tarkasti narkolepsiatutkimusten etenemistä. Nion mukaan EMA:n eilinen lausunto Pandemrixin ja narkolepsian välisestä syy-yhteydestä ei tullut täytenä yllätyksenä. Hän olisi kuitenkin toivonut, että EMA olisi kyennyt ottamaan syy-yhteyteen vieläkin selkeämmän kannan.

- Narkolepsia on lähihistorian poikkeuksellisin iso sarjavahinkotapaus. Tämäs on aivan poikkeuksellinen Suomen vahingonkorvaushistoriassa, Nio sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme