Mainos
Mainos

Vähintään kahta suljettua vankilaa uhkaa lakkauttaminen

Konnunsuon ja Pelson vankiloita uhkaa lähivuosina todennäköisesti sulkeminen. Asiaa pohtineen työryhmän selvityksen perusteella vähintään kahta vankilaa uhkaa lakkauttaminen. Selvitys julkaistiin tänään.

Työryhmä esittää viittä vaihtoehtoista aluejakomallia, joista yhdessä on maininta Pyhäselän vankilan lopettamisesta. Muutoin leikkuri kohdistuu Joutsenossa sijaitsevaan Konnunsuohon ja Pelsoon Vaalassa. Kahdessa mainitussa vankilassa on yhteensä lähemmäs kolmesataa työntekijää ja nelisensataa vankia.

- Tarkoituksena on, että olemassa olevasta vankilajärjestelmästä pystytään löytämään korvaavia työpaikkoja, sanoo Kaakkois-Suomen aluevankilan johtaja, hankepäällikkö Mika Antikainen.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) lupasi eduskunnan kyselytunnilla, että ketään ei irtisanota.

Työryhmän esitys ei aiemmasta poiketen sisällä lainkaan avovankiloiden lakkauttamisia. Avolaitosten kehittämistä pidetään järkevämpänä vaihtoehtona. Vapauteen valmentaminen halutaan keskittää keskeisiin kasvukeskuksiin.

Muutosten on tarkoitus olla voimassa vuonna 2012.

Rikosseuraamusvirasto ottaa kantaa aluejakomalleihin ensi keskiviikkona. Hallitus puolestaan käsittelee vankeinhoidon tulevaisuutta iltakoulussa joulukuussa.

Kohti avoimempia oloja

Työryhmän esitys nojaa laskelmiin, joiden mukaan suljettujen vankipaikkojen tarve vähenee neljälläsadalla eli 2150:een kolmen seuraavan vuoden kuluessa.

Vankien määrää vähentää valvotun koevapauden yleistyminen. Sen lisäksi määrää nipistää sakkovankiuudistus eli se, ettei poliisin kirjoittamista sakoista joudu enää vankilaan. Lisäksi suunnitelmissa on uusi kotiarestin tapainen valvontarangaistus, jossa lyhyitä vankeustuomioita saaneita valvotaan matkapuhelimella tai jalkapannalla.

Tulevaisuuden kuvana on, että avolaitoksissa rangaistustaan suorittavien vankien määrä kasvaa. Tavoitteena on, että vankeja voitaisiin vapauttaa mahdollisimman avoimista olosuhteista. Sen uskotaan lisäävän menestymistä siviilissä ja torjuvan uusintarikollisuutta.

Vankiloiden tulevaisuutta mietittäessä on otettu Antikaisen mukaan huomioon alueelliset väestöennusteet ja vankiloiden investointitarpeet.

Esimerkiksi vessattomista paljuselleistä halutaan päästä eroon. Helsingin vankila ja Hämeenlinnan vankila ovat keskeisten sijaintiensa vuoksi peruskorjauslistan kärjessä.

-Konnunsuon vankila on rakenteellisesti ja talotekniikan osalta hyvin huonossa kunnossa, Antikainen kertoo.

90-vuotiaan huonokuntoisen Konnunsuon vankilan peruskorjaukseen uppoaisi kymmeniä miljoonia euroja.

Työntekijät pitävät esitystä epärealistisena

Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Jari Tuomela luonnehti työryhmän esitystä vaihtoehdottomaksi ja epärealistiseksi.- Kyllä se kova paperi on siinä mielessä, että siinä esitetään näitä suuria laitoksia suljettavaksi. Eteenpäin menoa on se, että avolaitokset on pudotettu pois sulkemislistalta, Tuomela sanoi.

Puheenjohtajan laskujen mukaan noin 200 työntekijää on vaarassa joutua työttömiksi, jos Pelso ja Konnunsuo lakkautetaan. Hän arvioi, että 90 voisi poistua eläkeputken tai muiden järjestelyjen kautta.

Vankilavirkailijoiden mielestä kaavailluissa vankiloiden lakkauttamisessa on ristiriita, johon on suhtauduttu liian kepeästi säästösuunnitelmissa. Suljetuissa vankiloissa on nykyisellään ahdasta. Avolaitospaikkoja ei taas saada täytettyä, koska esimerkiksi päihteettömyyteen pystyviä vankeja on vähän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme