Mainos
Mainos

Vaihdevuosien hormonihoidot syöpäriski

WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuskeskus on luokitellut yhdistelmähoidot syöpää aiheuttaviksi. Asiantuntijat kuitenkin muistuttavta, että riski sairastua ei ole suuri.

Vaihdevuosien yhdistelmähormonihoidon on todettu lisäävän rintasyövän riskiä, kertoo Helsingin Sanomat.

WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuskeskus on tuoreessa raportissaan luokitellut yhdistelmähoidot syöpää aiheuttaviksi, kun aiemmin niiden syöpävaikutuksia pidettiin vain "mahdollisina". 21-henkinen kansainvälinen asiantuntijaryhmä päätyi tulokseen perehdyttyään kaikkiin vuoden 1998 jälkeen aiheesta tehtyihin hormonihoitotutkimuksiin.

Estrogeeni-keltarauhashormonihoitojen todetaan kasvattavan naisten riskiä sairastua rintasyöpään ja myös kohdunrungon syöpään silloin, kun keltarauhashormonia käytetään alle kymmenenä päivänä kuukaudessa.

Asiantuntijat haluavat kuitenkin välttää liikaa pelottelua. Turun yliopiston professori Tuula Salmi muistuttaa, että aikaisempien tutkimusten mukaan tuhannesta 50-vuotiaasta hormonihoitoa saaneesta 34:lle kehittyy rintasyöpä seuraavien kymmenen vuoden aikana, kun ilman hormonihoitoja lukema olisi 26.

- Kyseessä ei siis ole mikään suuri riski. Todennäköisesti tämä tuo kuitenkin keskusteluun kysymyksen vaihtoehtoisista hoitomuodoista ja elintapojen vaikutuksesta, Salmi toteaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme