Mainos

Vaihteleva vesivuosi

Vettä oli viime vuonna tarjolla sekä ennätyksellisen paljon että vähän. Alkuvuodesta vettä oli koko maassa runsaasti ja loppukesästä etenkin maan etelä- ja keskiosissa kärsittiin ennätyksellisestä kuivuudesta.

Vuoden lopulla vesitilanne tasoittui jonkin verran. Vesistöjen jäätyminen on koko maassa jäljessä pitkäaikaisista keskiarvoista johtuen lämpimästä kesästä ja syksystä. Vuoden lopussa järvien jäät olivat 5-15 senttiä ajankohdan keskiarvoa ohuempia.

Keväällä paljon vettä - kesällä vaivasi kuivuus

Vielä huhtikuussa vettä oli paljon. Etelärannikollakin sattui pitkästä aikaa kunnon kevättulvia, joita esiintyy noin viisi kertaa vuosisadassa. Tämä johtui samanaikaisista vesisateista ja lumen nopeasta sulamisesta. Pohjois-Suomessa äkillinen vedennousu aiheutti huhti-toukokuussa jääpatotulvia mm. Simojoella, Ounasjoella ja Tornionjoella. Ilmoitettuja tulvavahinkotapauksia kertyi 35.

Mies katsoo kaivoon.

Kesästä tuli ennätyksellisen vähäsateinen ja lisäksi kuuma. Kesäinen sää alkoi jo huhtikuussa. Toukokuu oli kylmä ja vähäsateinen. Suomen hydrologisissa tilastoissa ei ole toista kautta, jona vesi olisi vähentynyt yhtä nopeasti Etelä- ja Keski-Suomen vesistöistä ja maaperästä yhden kuukauden aikana. Kesäkuukausina satoi maan etelä- ja lounaisosissa vain puolet keskimääräisestä. Samalla vettä haihtui ennätyksellisen paljon, aluksi maasta ja kasvipeitteen kautta, sitten vesien lämmettyä etenkin järvistä ja joista.

Vesistöjen ja pohjavesimuodostumien pinnat laskivat maan etelä- ja keskiosissa kesällä ja alkusyksystä ennennäkemätöntä vauhtia. Ne saavuttivat syyskuun lopulla monin paikoin eteläisessä Suomessa alimmat koskaan havaitut arvot, puolesta metristä metriin alle ajankohdan keskiarvon. -Tällaista kuivuutta esiintyy jopa harvemmin kuin kerran sadassa vuodessa, arvioi hydrologi Veli Hyvärinen. Samanaikaisesti Lapissa oli vettä yllin kyllin.

Jäätyminen myöhässä

Jaat ovat edelleen heikkoja

Vesistöt jäätyivät lämpimän kesän ja syksyn jälkeen pari viikkoa tavallista myöhemmin. Vuoden lopussa järvien jäät olivat 5-15 senttiä ajankohdan keskiarvoa ohuempia. Päijänteen Tehinselkä oli vuodenvaihteessa vielä jäätön.

Vuoden loppuessa lunta oli tavallista enemmän maan etelä- ja keskiosissa, laajoilla alueilla lumipeitteen vesiarvo eli lumikuorma oli noin 1,5-kertainen tavanomaiseen verrattuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot