Mainos
Mainos

Vaikeavammaiset saamassa omat avustajat

Vaikeavammaiset ihmiset ovat saamassa ensi vuonna oikeuden henkilökohtaiseen apuun. Apua saa myös kodin ulkopuolisiin toimiin, kuten työhön, opiskeluun, harrastuksiin ja sosiaaliseen toimintaan. Lakimies Jaana Huhta sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että tarkoitus on vahvistaa vammaisten ihmisten itsenäistä elämää myös kodin ulkopuolella.

Sosiaali-ja terveysministeriön (STM) lakiesitystä on odotettu vammaisjärjestöissä jo kymmenen vuotta.

- Oikeus avustajaan muuttaa vuosien kuluessa olennaisesti vaikeavammaisten ihmisten elämää itsenäisemmäksi, sanoo Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä.

STM:ssä on arvioitu, että avustajaa käyttävien vaikeavammaisten ihmisten määrä kasvanee 6000:lla. Nyt heitä on noin 5000. Aiempaa vahvemmat oikeudet edellyttävät lisärahaa arviolta 25 miljoonaa euroa vuosittain, kun laki tulee kokonaan voimaan.

Kuntaliitto on aiemmissa kannanotoissaan esittänyt, että kustannuksia tulisi kunnille jopa 250-350 miljoonaa euroa vuodessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot