Mainos
Mainos

Vain 300 puhuu äidinkielenään tätä kieltä - uhkaa hävitä Suomesta

Kolttasaamelaiset ovat huolissaan kielensä säilymisen puolesta. Suomen pienimmän vähemmistön kieltä, koltansaamea, puhuu äidinkielenään vain 300 ihmistä. Pohjois-Lapissa on huutava pula koltansaamen opettajista ja kääntäjistä.

Kolttien luottamusmiehen Veikko Feodoroffin mukaan moni nuori haluaisi opiskella kieltä, mutta opetusta ja oppimateriaalia on tarjolla hyvin vähän.

Ivalossa järjestettävä lasten kielikylpytoiminta on yksi keino, joilla kolttasaamelaiset yrittävät pelastaa kieltään ja kulttuuriaan sukupuutolta. Helppoa sen järjestäminen ei ole ollut. Siitä kielii esimerkiksi se, että päiväkodin kirjahylly ammottaa tyhjyyttään, vaikka siihen on koottu kaikki koltansaameksi julkaistut kirjat. Opetusmateriaalia on tuotettava itse.

– Kielen jääminen henkiin on hiuskarvan varassa. Silti on luotettava siihen, että työmme kantaa hedelmää, kielikylvyn johtajana toimiva Pirjo Lotvonen sanoo.

Lotvosen mukaan kielikylvyllä on suuri merkitys kielen säilymiselle etenkin Ivalossa.

– Lasten vanhemmat eivät puhu kieltä, ja isovanhemmat ovat joko kuolleet tai asuvat kaukana Sevettijärvellä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme