Mainos
Mainos

Vain harva hakenut tukea tsunami-terapiaan

Kelasta arvioidaan, ettei tieto terapian mahdollisuudesta tavoittanut alkuvaiheessa tsunamin uhreja tarpeeksi hyvin. Hakuaikaa aiotaan jatkaa.

Odotettua harvempi on hakenut Kelan tukea tsunami-terapiaan. Kela varasi alkuvuonna 2005 tsunamin uhrien ja omaisten kuntoutukseen miljoona euroa.

Helsingin Sanomien mukaan määrärahoista on tähän mennessä käytetty vain alle kymmenesosa, runsaat 71 000 euroa.

Psykoterapiaa on Kelan kuntoutusvaroin saanut tähän mennessä 75 ihmistä. Terapiat ovat kestäneet keskimäärin vuoden.

- Osalla terapia jatkuu toisen tai kolmannenkin vuoden, eli nyt käytetty summa tulee ainakin kaksin- tai kolminkertaistumaan, arvioi suunnittelija Marjatta Kallio Kelan kuntoutusryhmästä.

Kelasta arvioidaan, että tieto mahdollisuudesta psykoterapian hakemiseen ei tavoittanut varsinkaan alkuvaiheessa tsunamin uhreja riittävän hyvin. Toisaalta myös kunnat ovat itse saattaneet hoitaa ainakin osan hoidoista.

Kela aikoo jatkaa hakuaikaa niin, että ensi vuonnakin myös uudet asiakkaat voivat hakea terapiaa.

Kaakkois-Aasian tuhoisassa tsunamissa tapaninpäivänä 2004 kuoli tai katosi 179 suomalaista.

SPR:n vertaistuki auttanut omaisia

Punaisen Ristin raportin mukaan ammattilaisten vetämä vertaistuki on auttanut tsunamionnettomuudessa omaisia menettäneitä heidän surutyössään ja toipumisessaan.

Suurin osa uhrien omaisista on yli vuoden ajan osallistunut vertaistukeen, jota SPR ja sen psykologien ryhmä ovat tarjonneet.

Toimintaan on osallistunut 320 henkilöä, jotka menettivät yhteensä 123 läheistään. Toiminnalle saadaan jatkoa vielä ensi vuoden alkupuolella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme