Mainos
Mainos

Vain harvat hankkineet siviilivihkimisen maksua vastaan

Siivilivihkiminen on nyt mahdollista maksua vastaan myös virka-ajan ulkopuolella. Noin kolmasosa kaikista avioituvista pareista valitsee siviilivihkimisen.

Lainmuutos on innostanut vain harvat pariskunnat hankkimaan siviilivihkimisen maksua vastaan virka-ajan ulkopuolella.

Vihkijän tilaaminen esimerkiksi viikonloppuna juhlapaikalle on ollut koko maassa mahdollista toukokuusta lähtien. Palvelusta täytyy maksaa 200 euroa ja vihkijän matkakustannukset. Virka-aikana ja virkapaikalla toimitus on maksuton.

Eniten kiinnostusta viikonloppu- ja iltavihkimiset näyttävät herättäneen Etelä-Suomessa. Helsingin maistraatissa virka-ajan ulkopuolella on vihitty tai rekisteröity kolmisenkymmentä paria. Kysyntää olisi ollut jonkin verran enemmänkin, mutta maistraatista ei ole ehditty päällekkäisyyksien vuoksi kaikkiin tilaisuuksiin.

Turun, Tampereen ja Rovaniemen maistraateissa maksua vastaan oli tehty vain muutama vihkiminen.

Henkikirjoittaja Irma Hackman Turusta arvelee, että monet kokevat maksullisen seremonian turhan kalliiksi. Siviilivihkiminen liittyy hänen mukaansa usein tietoiseen valintaan pitää juhlat pieninä ja kulut kurissa. Myös viihtyisä vihkipaikka maistraatissa voi kannustaa pitämään häät sittenkin virka-aikana.

Siviilivihkimiseen kuuluu aina lyhyt virallinen kaava, jonka lisäksi tilaisuuteen voidaan yhdistää muuta puhetta ja musiikkia. Samaa sukupuolta olevien parien rekisteröinnissä ei ole virallista kaavaa, joten liiton vahvistaja voi pitää puheen vapaammin.

Siviilivihkimisten määrä on lisääntynyt viime vuosina roimasti. Henkikirjoittajat, laamannit ja käräjätuomarit vihkivät toissa vuonna lähes 11 000 paria eli noin kolmasosan kaikista avioituvista pareista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme