Mainos
Mainos

Vain joka kymmenes isä jää vanhempainvapaalle

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) haluaa herätellä isiä jäämään vanhempainvapaalle. STM:n mukaan lapsiperheen tulot voivat jopa kasvaa, jos vanhemmat jakavat vanhempainvapaan keskenään.

Kelan mukaan vain joka kymmenes isä jää vanhempainvapaalle. Isät uskovat, että perheen tulotaso laskee merkittävästi, jos he jäävät kotiin.

Ministeriön mukaan totuus on kuitenkin toinen. Jos äiti menee töihin kuukaudeksi tai pariksi, hän saa vielä ansiotulovähennyksen eikä hänen veroprosenttinsa muutu. Kotona olevan isän veroprosentti puolestaan laskee, kunhan isä jakaa vanhempainvapaan saman verotusvuoden aikana.

Näin yhteenlaskettu ansiotulon menetys jää pieneksi. Kun verotuksen vaikutukset lasketaan yhteen, koko perheen nettotulot saattavat jopa kasvaa.

Verohallituksen ylitarkastaja Matti Merisalo kehottaa perheitä tekemään verolaskelman heti, kun vanhempainvapaan jakamista harkitaan.

Edullisin tilanne on silloin, kun vanhemmilla on yhtä suuret bruttotulot. Hyöty on pienin silloin, kun isällä on paljon suuremmat tulot kuin äidillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme