Mainos
Mainos

Vain puolet lapsista kertonut kiusaamisesta vanhemmilleen

Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselyn mukaan nuoret eivät usko saavansa riittävästi apua aikuisilta.

Lapsista vain hieman yli puolet on kertonut kiusaamisesta vanhemmilleen, selviää Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) koulukiusaamiskyselystä. Kuitenkin lähes 80 prosenttia vanhemmista uskoi lapsensa kertovan, jos häntä kiusataan.

Kyselyyn vastanneista lapsista yli viidennes oli kokenut kiusaamista kuluneen vuoden aikana, ja kymmenesosa oli puolestaan nähnyt joka päivä, että jotakuta kiusataan. Vanhemmista taas lähes kolmannes kertoi, että hänen omaa lastaan on kiusattu.

Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselyssä tiedusteltiin internetissä koulukiusaamisesta sekä lapsilta että vanhemmilta. Elo-syyskuussa tehtyyn nuorten kyselyyn saatiin yli 5 400 ja vanhempien kyselyyn vajaa 1 100 vastausta.

Kiusatut lapset sanoivat kertovansa kiusauksesta useimmiten kaverille. Hieman yli puolet kertoi kiusaamisesta vanhemmille ja hieman alle puolet opettajille.

Kiusaamisesta kertominen ei kuitenkaan välttämättä parantanut kiusatun oloa. Noin 46 prosenttia kiusatuista tunsi tilanteen pysyneen ennallaan. Yli viidennes katsoi tilanteen jopa vaikeutuneen, ja vain vajaa kolmannes kertoi kiusaamisesta kertomisen helpottaneen tilannetta.

Kyselyn mukaan nuoret eivät usko saavansa riittävästi apua aikuisilta. Näin totesi liki 60 prosenttia vastanneista nuorista. Syyksi sanottiin se, että kertominen pahentaa tilannetta (40 prosenttia) tai ettei aikuinen tee mitään (25 prosenttia). Lisäksi yli 40 prosenttia nuorista vastaajista ilmoitti vain, ettei tee mieli kertoa kiusaamisesta aikuiselle.

Kiusatut oireilevat eri tavoin

Kyselyn mukaan monet aikuiset uskovat syntipukkiteoriaan koulukiusaamisessa. Peräti kolmannes lasten vanhemmista katsoi, että joka ryhmässä on syntipukki. Vajaa kolmannes vanhemmista taas oli sitä mieltä, että kiusattu lapsi poikkeaa jotenkin toisista.

Kymmenesosa vanhemmista uskoi lisäksi, ettei kiusaamiseen voi vaikuttaa.

Kiusattujen lasten vanhemmat kuvasivat kyselyssä lastensa oireita. Kiusatuista lähes kaikki olivat surumielisiä ja itkuisia, ja jopa yli 60 prosenttia kärsi ruumiillisesta pahoinvoinnista, päänsärystä, oksentelusta ja säryistä. Kiusatuksi joutuminen vaikuttaa myös lapsen itsetuntoon: kolme neljästä kiusatusta puhui itsestään vähätellen.

Opettajat ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan avainasemassa myös koulukiusausasiassa. Opetussuunnitelman mukaankin kiusaamista on käsiteltävä koulussa, mutta kuitenkin joka kolmas kyselyyn vastannut nuori kertoi, ettei näin ollut käynyt.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme